Pericol uriaş pentru sănătate! Nu mai folosi acest produs. Riști să faci cancer

Ulei de măsline. Sursa foto: Dreamstime.com

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Aceștia au descoperit că acidul palmitic, regăsit în uleiul de palmier, îți afectează starea de sănătate. Riști să te îmbolnăvești de cancer într-un timp foarte scurt. Studiul care demonstrează pericolul la care te expui.

Cercetătorii au descoperit că acidul palmitic, regăsit în uleiul de palmier, duce la mai multe forme de cancer. Potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în revista Nature, o cantitate crescută de acid gras din compoziția uleiului de palmier crește riscul de metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele. Cu toate astea, specialiștii au descoperit diete și medicamente care țin situația sub control.

Studiul spaniolilor demontează beneficiile uleiului de palmier. Oamenii din toată lumea cumpără acest produs, fiind foarte ieftin.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) a declarat că acest tip de grăsime este foarte periculoasă pentru organism. Nu afectează doar sănătatea, ci și mediul înconjurător. În 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine din produse grăsimile trans, dar uleiul de palmier a fost din ce în ce mai folosit.

Uleiul pe care trebuie să îl eviți

Acesta se utilizează în produsele de patiserie, margarină sau înghețată. Atunci când uleiul de palmier este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, produsul eliberează esteri glicerici şi grăsimi nocive.

Medicii recomandă evitarea sau reducerea consumului de produse care conţin ulei de palmier, mai ales în cazul tinerilor. Organismul lor este mai sensibil și nu îl digeră în totalitate.

Pe de altă parte, „uleiul de palmier este una dintre sursele vegetale bogate în grăsimi saturate, care nu sunt deloc benefice pentru sănătatea inimii şi cresc colesterolul”, susţine dr. Alice Lichtenstein, medic cardiolog la Universitatea Tufts. Specialiștii îți recomandă să apelezi la uleiurile de rapiţă şi cele de soia.

„Supraproducţia vă duce la defrişarea pădurilor tropicale şi la îndepărtarea animalelor din habitatul lor natural”, spune Sharon Smith, reprezentată a Asociaţiei pentru Protecţia Pădurilor Tropicale.

Studiile arată că acest ulei afectează și flora sau fauna. În Malaiezia şi Indonezia se produce 85-95% din cantitatea totală de ulei de palmier comercializată în lume. Cu toate astea, oamenii nu realizează riscurile.