Pericol uriaş pentru români! Produsul care a fost scos, de urgenţă, de la raft. Ne pune sănătatea în pericol

Sursă: Igor Bukhlin | Dreamstime.com

Crenvurștii de pui comercializați în România conțin același nivel de E-uri încă din anul 2009, dar cantitatea de aditivi și sare din componența lor a crescut. Un studiu comparativ, realizat de InfoCons s-a concentrat asupra felului în care crenvurștii de pui au evoluat în ceea ce privește compoziția lor, din anul 2009 și până în anul 2022., iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Un studiu realizat de InfoCons s-a concentrat asupra felului în care crenvurștii de pui au evoluat în ceea ce privește compoziția lor, din anul 2009 și până în prezent, cercetătorii utilizând drept obiect de studiu 90 de produse de acest tip, conform Mediafax.

Numărul de aditivi din crenvurștii de pui a fost modificat, dar E-urile nu au suferit modificări notabile

Referitor la aditivii alimentari, E-urile ce se regăsesc în aceste produse au rămas aproape constante, după ce au suferit oscilații între anii 2015-2018.

Situația E-urilor din crenvuștii de pui, conform studiului InfoCons:

  • 5 E-uri în 2009
  • 6 E-uri în 2015
  • 7 E-uri în 2017
  • 6 E-uri în 2018
  • 5 E-uri în 2022

Numărul maximum de E-uri din crenvurștii de pui:

  • 8 E-uri în 2009
  • 7 E-uri în 2015
  • 12 E-uri în 2017
  • 12 E-uri în 2018
  • 10 E-uri în 2022

În studiile din 2017 și 2018, au fost identificate cele mai multe E-uri, doar într-un singur produs, ce conținea un număr de 12 astfel de ingrediente, în timp ce cel mai mic număr de E-uri, două, a fost înregistrat în studiul pentru anul 2022.

Tipurile de aditivi prezenți în crenvurștii de pui, în creștere

Între anii 2009 și 2022, s-a constatat o creștere a numărului de aditivi din crenvurștii de pui:

  • 10 tipuri în 2009
  • 16 tipuri în 2015
  • 21 de tipuri în 2017
  • 15 tipuri în 2018
  • 23 de tipuri în 2022

Dacă ne referim la sarea prezentă în crenvurștii de pui, cantitatea maximă identificată în acest tip de produs, pentru anul 2022, este de 3.2 g/100g.

Crenvurștii de porc din România, un alt pericol pentru consumatori

InfoCons a realizat un studiu și despre crenvurștii de porc din România. Cercetătorii au făcut descoperiri șocante, iar informațiile de pe etichetă erau departe de adevăr. Toate produsele conțineau aditivi și foarte puține ingrediente de calitate.

Specialiștii InfoCons au analizat 19 produse, ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele.

Cercetătorii au descoperit că în produse se regăsește carnea de porc, într-o proporție cuprinsă între 10 și 93% din compoziție.  Mai mult, aceștia au aflat că produsul cu numele „crenvurști carne de porc” este făcut din carne de pui.

S-a mai depistat că 57.89% din produse au în compoziție apă, fiind și cel de-al doilea ingredient. 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient, în timp ce un procent de 42.11% din produse nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul.

Specialiștii au descoperit și un conținut ridicat de aditivi, astfel că 100% din produse au în compoziție E-uri.