Pericol radioactiv în Europa. Radiațiile au declanșat toți senzorii. Comunicat din Rusia
- Dragos Manea
- 1 iulie 2020, 13:36
Un nor radioactiv a ajuns deasupra Europei și a declanșat senzorii de radiații, experții menționând că nivelul lor este foarte ridicat.
Mai multe țări au înregistrat o creștere alarmantă a nivelului de radiații din atmosferă. Finlanda, Suedia și Norvegia au semnalat un nivel neobișnuit de radioactivitate de origine umană, o creştere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, şi-ar avea sursa în vestul Rusiei sau la vest de această ţară.
Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare, a declarat că senzorii organizației au indicat nivelul crescut de radioactivitate, redactând o hartă care arăta posibilele locații ale sursei.
În mod foarte ciudat, Rusia a emis deja un comunicat în care a negat că una dintre centralele sale nucleare se află în spatele unui vârf de radiații.
Într-o declarație, o filială a agenției nucleare de stat Rosatom,susține că nimic nu este în neregulă cu cele două reactoare pe care le are în regiune, ambele construite în anii 1970 ca și centrala de la Cernobîl.
Și în 2017 nivelul radiaților a crescut la un nivel alarmant, incident în urma căruia s-au efectuat mai multe analize pentru a se constata că cel mai probabil sursa lor era situată în Rusia.
În august 2019, un alt accident cu efecte radioactive a avut loc în aceeși zonă din Rusia în timpul testării unei rachete, scrie Cancan.
„Este un fenomen ciudat pentru că în Norvegia s-au înregistra niște categorii de radionuclizi, apoi în Suedia sau în Finlanda alte categorii. S-a întocmit o hartă și se pare că sursa ar fi fost în perioada 15-16 iunie, sau cel mai târziu în această perioadă.
Prima dată am avut impresia că de o serie de radionuclizi care au fost răspândiți în atmosferă de varii fenomene atmosferice, radionuclizi care au fost cândva redepuși în urma unor accidente nucleare, cum este vorba despre cel de la Cernobîl”, a spus Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.