Rezultatele investigațiilor de laborator efectuate de Centrul de Sănătate Publică Chișinău arată că apa din lacurile din municipiul Chișinău este contaminată cu bacterii și conține nitrați. De asemenea, nisipul de pe plaja „La izvor” este contaminat cu enterococi și reprezintă un pericol pentru sănătate.
Specialiștii atrag atenția că lacurile din parcurile municipale nu poate fi folosită pentru agrement.
„Centrul de Sănătate Publică Chișinău a efectuat investigații de laborator a apei bazinelor acvatice din parcurile municipiului Chișinău. Potrivit rezultatelor obținute în urma investigațiilor s-a constatat că apa din bazinele acvatice din parcurile „Râșcani”, „Valea Morilor’’, „Valea Trandafirilor’’ și „La izvor’’, (după consumului chimic și biochimic de oxigen), se încadrează în clasa 5 după gradul de poluare, conform Anexei nr. 1 la Regulamentul privind cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață, aprobat prin HG nr. 890 din 12.11.2013”, se arată într-un comunicat transmis de Spații Verzi.
Apa din izvoare, plină de nitrați și de bacterii
De asemenea, potrivit investigațiilor de laborator, nisipul de pe plaja ,,La izvor” este contaminat cu enterococi și prezintă pericol pentru sănătate. Specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău au efectuat investigații de laborator a apei din izvoarele amplasate în parcurile din orașul Chișinău.
”Conform rapoartelor de încercări a apei din izvoare s-a stabilit un conținut ridicat de nitrați în apa din izvoarele din parcurile „Valea Trandafirilor nr. 2” „Valea Morilor” și „La izvor’’ care constituie de la 56,0 pînă la 145,2 mg/l – norma fiind de până la 50 mg/l. În apa din izvoarele nr. 1 și 2 din parcul „Valea Trandafirilor” au fost depistate Bacterii coliforme de la 3-201 NCP/100ml și Enterococi intestinali, norma fiind 0 NCP/100 ml”, se precizează în comunicatul emis de reprezentanții Spații Verzi.
Reprezentanții Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au transmis că vor instala, în perioada imediat următoare, panouri informative prin care vor atenționa suplimentar locuitorii și vizitatorii capitalei să nu consume apă din izvoarele menționate, utilizarea apei fiind admisă numai în scopuri menajere și tehnice.