Expuși zi de zi pericolelor, prin natura meseriilor pe care le practică.
Bilanț îngrijorător pentru unii dintre românii care se află în câmpul muncii. Conform statisticelor, 1.779 persoane au suferit accidente de muncă în primele şase luni ale acestui an. Cu un procent de 37,4% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, iar 46 dintre acestea și-au pierdut viaţa, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Rezultă că aproape 5 români mor lunar în accidente de muncă.
La scăderea numărului de accidente suferite la muncă a contribuit și perioada de blocaj din primăvară, atunci când a fost declarată starea de urgență din cauza pandemiei.
Sectoarele economiei naţionale în care au avut loc cele mai multe accidente de muncă au fost: comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor - cu 155 de accidentaţi (8,7% din totalul accidentaţilor din economia naţională), construcţii de clădiri - cu 118 de accidentaţi (6,6% din total), transporturi terestre şi transporturi prin conducte - cu 100 accidentaţi (5,6% din total) şi activităţi referitoare la sănătatea umană - cu 87 de accidentaţi (4,9% din total).
Accident mortal de muncă la Constanța. Căzut în gol de la 50 de metri
Grav accident de muncă la Sibiu! Ce a pățit un muncitor
Cele mai multe accidente de muncă mortale au fost înregistrate în domeniile silviculturei şi exploatării forestiere - cu 12 accidentaţi mortal (26,1% din totalul accidentaţilor mortal din economia naţională), construcţii de clădiri - cu 11 accidentaţi mortal (23,9% din total) şi activităţi de peisagistică şi servicii pentru clădiri - cu 4 accidentaţi mortal (8,7% din total).
Cele mai multe acidente mortale, în Capitală
Un număr îngrijorător de mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în primul semestru în Bucureşti - 378 accidentaţi (21,2% din totalul accidentaţilor pe ţară) şi în judeţele Braşov - 117 accidentaţi (6,6% din total), Timiş - 85 accidentaţi (4,8% din total), Prahova - 75 accidentaţi (4,2% din total) şi Constanţa - 73 accidentaţi (4,1% din total).
Cei mai mulţi accidentaţi care au murit la locul de muncă s-au consemnat în BucureştiAcuzații dure! Guvernul nu este în stare să rezolve cele două pelerinaje zilnice din București! - 5 accidentaţi mortal (10,9% din totalul persoanelor accidentate mortal pe ţară) şi în judeţele Bistriţa, Maramureş, Vrancea şi Suceava - câte 4 accidentaţi mortal.
Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 29,3%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, care au ponderea de 27,9%.
Persoanele din grupa de vârstă 50-60 de ani au procentul cel mai mare, de 43,5%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, care au ponderea de 30,4% din totalul accidentaţilor mortal în primele 6 luni ale anului 2020.