Pericol extrem! Versantul nordic al vulcanului din La Palma s-a prăbușit! Răurile de lava se îndreaptă spre mai multe localități! Video

Sursa: Instituto Vulcanológico de Canarias

Versantul nordic al vulcanului Cumbre Vieja din La Palma s-a prăbușit în primele ore ale zilei de sâmbătă, iar râurile de lavă au plecat în mai multe direcții, anunță Institutul Geografic Naționa

La rândul lor, experții de la Institutul Vulcanilor din Insulele Canare anunță pe contul său de Twitter că lava "generează o distrugere extraordinară și împiedică mișcarea echipelor noastre în zonă". Mai mult, aceeași sursă afirmă că lava se deplasează spre casele din Camino de los Campitos și Camino de la Vinagrera.

Val de cutremure

S-au produs noi distrugeri și în orașul El Callejón de la Gata, o zonă a fost afectată și în perioada 30 septembrie - 1 octombrie. În ultimele ore, cel puțin patru clădiri au fost distruse în acest orășel.

În această dimineață în La Palma au fost înregistrate nu mai puțin de 37 de mișcări seismice. Cea mai mare dintre acestea s-a produs în Fuencaliente la o adâncime de 14 kilometri și a atins o magnitudine de 4,1.

Vulcanologul Institutul Geografic Național. , María José Blanco, purtător de cuvânt al comitetului științific al Planului de urgență vulcanică din Insulele Canare (Pevolca), susține că schmbările constante ale morfologiei conului vulcanic erau de așteptat și că nu e vorba de o erupție prea puternică.

Pagubele sunt imense

Norul de cenușă care însoțește erupția s-a deplasat spre sud, conform ultimului raport al Centrelor consultative privind cenușă vulcanică (VAAC) din Toulouse, astfel încât aeroportul din La Palma rămâne închis. Restul aerodromurilor din Insulele Canare sunt operaționale. Cât privește pagubele, acestea sunt imense, 480 de hectare, 1200 de clădiri și două școli au dispărut de pe fața pământului. De asemenea, mai multe drumuri au devenit imptracticabile pe porțiunile acoperite de lavă. În ultimele zile cele mai afectate au fost plantațiile de banani. Lava aruncată joi de vulcan a distrus peste 24 de hectare din cultura principală a insulei. S-a ajuns astfeș la un total de 59,4 hectare distruse de pe 19 septembrie, când a început erupția. În total, sunt 120 de hectare de terenuri agricole afectate. Lava a acoperit deja în total 471,8 hectare, notează El Pais. Și traficul aerian a fost afectat.

Un spectacol terifiant

Martorii oculari au observat îngroziți fulgere în apropierea vulcanului care erupe. Potrivit unui studiu publicat în 2016 de revista Geophysical Research Letters, acestea ar putea fi produse de faptul că particulele de cenușă prin coliziunea lor, creează o sarcină electrică. Vulcanul a eliberat în atmosferă peste 16.000 de tone de dioxid de sulf. Acest gaz, combinat cu un nor de praf din deșertul Sahara, a ajuns până în Puerto Rico, a anunțat Societatea de Astronomie din Caraibe. Experții spun că erupția ar putea continua săptămâni sau chiar luni. Ultimul astfel de eveniment de pe insulă, înregistrat în 1971, a durat puțin peste trei săptămâni.

Apar noi insule?

Insulele Canare, din care face parte La Palma, sunt un arhipelag vulcanic care a apărut acum milioane de ani. Unii oameni de știință cred că există un „punct fierbinte” sub fundul mării care provoacă erupția actuală. Mai mult, ei spun că erupțiile vor duce la crearea treptată a unor noi insule în zonă, scrie El Pais. De teama erupțiilor, autoritățile au evacuat până acum aproximativ 6000 din cei 85 000 de locuitori ai insulei.