Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol de poluare pe râul Prahova. O lucrare de reabilitare s-a sfârșit prost
Pericol de poluare pe râul Prahova. O lucrare de reabilitare s-a sfârșit prost

Pericol de poluare pe râul Prahova. O lucrare de reabilitare s-a sfârșit prost

Pericol de poluare pe râul Prahova, în zona orașului Sinaia, după ce un zid al stației de epurare s-a prăbușit, în timpul unor lucrări, iar apele uzate au ajuns în albie.

Pericol de poluare pe râul Prahova, în zona Sinaia. Prăbușirea peretelui exterior al bazinului decantor primar al staţiei de epurare a Hidro Prahova din Sinaia, poate avea consecințe asupra mediului. Informația a fost furnizată de Administraţia Naţională Apele Române care atrage atenția asupra evenimentului.

Potrivit unui comunicat de presă, incidentul s-a petrecut în timpul unor lucrări de reabilitare și extindere a stației de epurare. Acestea au fost derulate de operatorul de apă canal. În urma prăbușirii peretelui, apele uzate au ajuns în rîul Prahova. Totuși, reprezentanții Apelor Române susțin că pericolul nu este atât de mare, dat fiind că stația de epurare are o capacitate redusă.

„Incidentul a avut loc în timpul execuţiei unor lucrări de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare. Acestea au fost efectuate de către operatorul de apă-canal. Astfel, ape uzate neepurate au ajuns în râul Prahova. Estimăm că poluarea va avea un impact redus asupra calităţii apelor, întrucât staţia are capacitate mică. În plus preia atât ape uzate menajere, cât şi ape pluviale”, se arată într-o postare făcută de reprezentanții ANAR pe Facebook.

Pericol de poluare pe râul Prahova

Potrivit acestora, o parte din apele uzate sunt stocate pe amplasamentul gropilor în care vor fi amenajate noile decantoare ale stației de epurare.

„În plus, o parte dintre aceste ape uzate sunt stocate pe amplasamentul gropilor executate pentru construirea noilor decantoare. Echipele noastre s-au deplasat la faţa locului şi au prelevat probe de apă”, au mai scris reprezentanţii ANAR.

Autoritățile susțin că în acest caz, a poluării de la Sinaia, va fi aplicat principiul „poluatorul plătește”. ANAR a arătat că după apariția rezultatelor la analizele de apă, va fi calculată și valoarea amenzilor ce vor fi aplicate. Potrivit spuselor reprezentanților instituției, sancțiunile vor fi acordate celor responsabili de incident. Aceștia vor fi amendați inclusiv pentru că au anunțat cu întârziere a evenimentul.