Pericol de explozie în Marea Neagră! Forțele Navale sunt în alertă maximă. Navigatorilor li se recomandă rute alternative
- Ionel Sclavone
- 29 martie 2022, 19:06
Navele care se deplasează către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră trebuie să urmeze anumite rute de navigație. Aceste trasee sunt recomandate de Direcția Hidrografică Maritimă din motive de siguranță pentru a evita eventualele mine care plutesc în derivă.
Ministerul Apărării Naţionale a stabilit măsuri pentru reducerea impactului pericolului de mine şi pentru executarea navigaţiei în condiţii de siguranţă. Noile rute de navigație au fost stabilite în urma consultărilor cu Forţele Navale Române şi reprezentanţii autorităţilor naţionale cu atribuţii în asigurarea siguranţei navigaţiei. De asemenea, au fost consultați și agenții economici care desfăşoară activităţi în spaţiul maritim al României,
Drept urmare, în urma înțelegerii, Direcţia Hidrografică Maritimă a emis marţi, 29 martie, un aviz pentru navigator. În baza acestui document, se recomandă tuturor navelor care navighează către şi dinspre porturile româneşti de la Marea Neagră (Mangalia, Constanţa, Midia, Sulina) să urmeze anumite rute de navigaţie. Acestea vor avea o lățime a pasei de 2 mile marine, pentru a reduce riscurile cauzate de posibilă prezenţă a unor mine marine aflate în derive. Anunțul a fost făcut de Forțele Navale Române printr-un comunicat de presă.
Navigatorilor li s-a comunicat prin canalele oficiale specifice, recomanările cu privire la traseele de urmat. De asemenea, aceștia au fost avertizați să navigheze cu atenție și să-și întărească observaţia vizuale în zona de responsabilitate a României. Totodată le-a fost solicitat tuturor navelor să raporteze, imediat, autorităţilor maritime din ţara noastră orice detectare a minelor, după cum precizează sursa citată.
În zona maritimă de responsabilitate, Forţele Navale Române au luat măsuri de cercetare sistematică, pentru întărirea supravegherii spaţiului maritim (apele teritoriale, zona contiguă şi zona economică exclusivă). De asemenea, autoritățile române sunt pregătite să intervină rapid pentru înepărtare minelor și celorlalte dispozitive explozibile de pe mare, cu structuri specializate. Toatea acestea pentru a asiguta un nivel sporit de siguranță pentru navigaţie.
Militarii români au distrus o mină maritimă
Autoritățile române au intrat în alertă, luni, 28 martie, după ce o mină marină a fost observată în largul Mării Negre, la circa 70 de kilometri travers de Capu Midia. Intervenția a avut ca scop neutralizarea acestui dispozitiv. O navă militară a plecat în misiune și a neutralizat dispozitivul exploziv, după cum a informat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Potrivit unui comunicat de presă transmis de SMFN, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat o misiune de cercetare şi intervenţie într-un raion maritim situat la o distanţă de aproximativ 39 de mile marine (70 - 72 de kilometri), în largul Mării Negre, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.
Direcția Hidrografică Maritimă a lansat un avertisment, săptămâna trecută, în legătură cu pericolul pe care îl prezintă apariția unor dispozitive explozive în calea navelor care tranzitează zona de nord – vest a Mării Negre.
Minele, care plutesc în derivă, ar fi fost desprinse, de o furtună, din sistemul defensiv instalat în apropierea orașului Odesa.