Evenimentul Zilei > Social > Pericol de avalanșă la munte. Avertisment de ultim moment
Pericol de avalanșă la munte. Avertisment de ultim moment

Pericol de avalanșă la munte. Avertisment de ultim moment

Pot apărea avalanșe în perioada următoare, la munte. Semnalul de alarmă îl trag, marți, salvamontiştii din judeţul Hunedoara. Aceltia atrag atenţia asupra pericolului de producere a unor avalanşe de mici dimensiuni, dar periculoase pentru turiştii care se urcă pe munte, la peste 1.600 de metri altitudine. Cele mai periculoase trasee sunt în masivele Retezat şi Vâlcan.

Potrivit şefului Salvamont Lupeni – Straja, George Resiga, stratul de zăpadă în aceste zone măsoară 25 de centimetri şi nu are asigurată coeziunea necesară la sol, arată Agerpres.
”La peste 1.600 de metri altitudine zăpada este depusă la vânt sub formă de cornişe, fără să aibă coeziunea necesară. De aceea, există pericolul să plece la vale sub forma unor avalanşe mai mici, dar foarte periculoase, la acest moment”, a declarat Resiga pentru sursa citată.

În acest moment, la altitudine înaltă, în Hunedoara, vântul bate puternic, iar vizibilitatea este scăzută. În acest context, șeful Salvamontului îi sfătuiește pe turiști să nu se aventureze pe trasee, ”din cauza pericolului de avalanşe şi a condiţiilor meteo nefavorabile”. Ideal, ar fi să rămână în staţiunile de munte şi să practice sporturile de iarnă pe pârtiile amenajate.

Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara a asigurat, în această perioadă, servicii de permanenţă în toate staţiunile din judeţ: Straja, Parâng şi Râuşor. Se poate schia în staţiunea Straja, unde stratul de zăpadă pe pârtii măsoară 25 de centimetri.