49 de case din comuna din Goleşti (judeţul Vâlcea) sunt în pericol din cauza unei alunecări de teren mai vechi, reactivată de ploile căzute în ulitmele zile. În caz de evacuare, primăria a pregătit spaţii de cazare într-o şcoală dezafectată.
Comitetul pentru situaţi de urgenţă monitorizează permanent zona şi a avertizat populţia să nu locuiască în imobilele afectate de alunecări în anii anteriori.
Aluncarea de teren din comuna Goleşti a început în 2005, a continuat în 2008 şi martie 2010. În prezent s-a reactivat iar suprafaţata afectată depăşeşte opt hectare. De-a lungul timului 49 de case au fost mişcate din temelii, pereţii au crăpat şi multe dintre ele nu mai pot fi locuite. Proprietarii ingnoră pericolele şi continuă să stea pentru că nu au alternativă. "Nu avem unde să stăm, am reparat şi noi cum am putut. Acum de când a început iar pământul să se mişte mi-au spus de la ISU să nu mai dorm în ea că este periculos. O să dorm într-o bucătărie de vară construită din lemn", susţine Dumitru Mustăţea.
Sinistraţii au au primit în 2008 materiale de construcţii ca ajutor de la stat. Unii nu le-au folosit deoarce nu au avut bani pentru restul de cheltuieli. Cei care şi-au consolidat casele s-au trezit că au muncit de geaba. Din cauza terenului instabil pereţii au continuat să crape iar tavanele s-au prăbuşi.
"Am legat-o în centură din beton şi în fier forjat, am consolidat zidurile, degeaba, se mişcă mereu. Abia am terminta reparaţiile şi acum diferenţa de nivel la prag este de 30 de cm", spune un localnic.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Monitorizaeză permanent zona. "Toate locuinţele au fost verificate, iar poulaţia a fost averetizată să nu stea în imobilele grav avariate.
În cazul în care se va impune evacuarea, administraţia locală a pregătit spaţii de cazare într-o scoală dezafectata pentru 162 de persoane", a declarat Gheorghe Şerban, primar Goleşti.
Pentru stabilizarea terenului prin drenarea apei din subteran, Primăria Goleşti ar avea nevoie de peste 4 milioane de lei.