În vârstă de 37 de ani, Sarah Thomas a început provocarea epică în primele ore ale duminicii și a terminat după mai bine de 54 de ore, informează site-ul bbc.com.

Înotătoarea maratonistă a câștigat lupta cu cancerul la sân în urmă cu un an. Ea a dedicat performanța sa „tuturor supraviețuitoarelor” cruntei boli.

Thomas a înfruntat valurile puternice, însă a terminat marți, în jurul orei 06:30 BST (n.r – 04:30, ora României).

Doar patru înotători au reușit să traverseze anterior Canalul de trei ori fără oprire, însă Thomas este prima persoană care a finalizat a patra etapă.

Sportiva a trecut anul precedent printr-o adevărată dramă, tratându-se pentru cancerul la sân. Echipa sa a mărturisit că  „a folosit înotul ca mijloc de a face față tratamentului”.

Observatorul oficial al performanței, Kevin Murphy, a elogiat-o pe americancă, afirmând că este un triumf și că  sportiva a  „a testat limitele rezistenței”.

„Este uimitor, absolut inspirațional. La sfârșit am fost foarte emoționați”, a mai spus aceasta.

Thomas a sărbătorit intrarea în Cartea Recordurilor în orașul britanic Dover, cu șampanie și ciocolată.

Ea și-a încheiat primul eveniment de acest tip în 2007 și a experimentat mai întâi înotul în Canalul Mânecii în 2012 și apoi în 2016.

În ajunul maratonului, sâmbătă seara, a recunoscut într-o postare pe Facebook că a fost „speriată” de provocare.

Ea a adăugat: „Aștept această cursă de mai bine de doi ani și am luptat atât de mult pentru a ajunge aici (…) Sunt cel mai bun care pot fi chiar acum, după tot ce am trăit, cu o ambție de foc și dorință de luptă mai mare decât niciodată.”