Percheziții șoc! Caracatița evazionistă care a corupt zeci de școli și primării | VIDEO
- Georgeta Petrovici
- 8 ianuarie 2020, 13:38
Peste 100 de percheziții au loc, miercuri, în mai mult de jumătate dintre județele României. Zeci de primării și școli sunt vizate într-un dosar penal privitor la achiziții fictive de la firme fantomă prin care a fost dată o „gaură” de peste două milioane de euro bugetului de stat.
UPDATE. Anchetatorii verifică uriașa delapidare a banilor publici din toate cele 25 de județe și din București. În Gorj, de exemplu, sunt vizate primăriile din Bolboși și Dragotești.
În județul Dâmbovița, sunt percheziționate primării și școli din șapte localități: Vulcana Pandele, Hulubeşti, Ciocăneşti, Corneşti, Poiana, Potlogi şi Ulieşti.
În județul Teleorman, polițiștii au descins în comunele Beuca, Lisa, Purani și Cosmești.
Surse judiciare au confirmat pentru EVZ.ro că sunt vizate zeci de școli și primării din țară, care au cumpărat, fictiv, mobilier stradal (bănci), materiale PSI ori camere de suprtaveghere la prețuri supraevaluate de la firme fantomă.
În dosar se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ameninţare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare şi instigare la abuz în serviciu.
Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice fac 102 percheziţii domiciliare şi pun în aplicare 15 mandate de aducere. Descinderile au loc în 25 de județe - Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Călăraşi, Buzău, Ilfov, Brăila, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Timiş, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanţa, Braşov, Argeş, Teleorman, Mehedinţi, Ialomiţa, Arad şi Giurgiu, precum şi în Bucureşti.
Percheziţiile au loc la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, precum și la instituţiile „cliente” – școli și primării.
Acţiunea are loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale.
Din cercetări a reieşit că mai multe instituţii din ţară ar fi efectuat plata unor achiziţii fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituţiilor. Or, au efectuat plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, a căror achizișie oricum nu era justificată, așa cum prefecde legea, prin referate de necesitate sau recepţii ale mărfurilor achiziţionate.
Aceste achiziţii ar fi fost făcute de la diferite societăţi comerciale paravan, care nu au niciun om angajat, sunt administrate de aceleaşi persoane fizice, au sediul social şi domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate şi care au înregistrat venituri doar din încasări de la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii de învăţământ şi alte instituţii.
La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi inspectoratele de poliţie ale judeţelor în care au loc percheziții.
Activităţile beneficiază de sprijinul echipelor de intervenţie din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale şi al Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova.
Vom reveni cu amănunte.