Procurorii DNA au decins la sediul din Iași al Apelor Române, pentru percheziții, într-un dosar de corupție care vizează mai multe instituții publice.
Percheziții DNA la sediul Apelor Române din Iași. Procurorii DNA au descins la sediul din Iași al Administrației Apele Române. Însoțiți de jandarmi și polițiști, procurorii au ridicat mai multe documente și echipamente electronice, în cadrul unor percheziții. Acestea vor fi analizate în cadrul unei anchete de corupție care vizează mai multe instituții publice.
Potrivit unor surse judiciare, descinderile au loc la Administraţia Bazinală a Apelor Prut -Bârlad, cu sediul în Iaşi, la Primăria Victoria şi Primăria Vatra Moldoviţei.
Potrivit ieșene, descinderea pare să aibă legătură cu cazul chelneriței angajate pe un post de inginer, deși nu avea competențe.
Ancheta este la început, astfel că nu sunt urmărite anumite persoane ci doar fapte. Cercetările vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada martie 2020 - 2021.
Săptămâna trecută, procurorii DNA au ridicat documente și de la sediul central de la București al „Apelor Române”.
Percheziții DNA la sediul Apelor Române din Iași
Scandalul de la Apele Române Iași a izbucnit după ce o investigație Recorder. Jurnaliștii au arătat că fosta chelneriță Simona Iancu a fost angajată la departamentul care se ocupa de apărarea împotriva inundaţiilor. Aceasta susținea că a terminat facultatea de Chimie, dar nu a reușit să răspundă unor întrebări simple. Ea nu știa cum se măsorară debitul apei, cu ce unitate de măsură și nici să deosebească malul stâng de cel drept.
Chelneriţa, angajată inginer la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, și-a dat demisia din funcție.
Pe de altă parte, Gabi Musteață, inginerul care s-a opus angajărilor politice și a dat în vileag povestea și-a pierdut postul. El a fost obligat să plece din instituție după ce postul pe care lucra a fost desființat.
DNA a descins la Apele Române
În ciuda declarațiilor publice de la vârful guvernului, care au promis că vor face dreptate pe Gabi Musteață, a fost înlăturat. În schimb, a rămas pe poziție Petru Avram, vicepreședintele PNL Iași.
El conduce Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și se spune că s-ar afla în spatele acestei povești. Nimeni nu a luat măsuri împotriva lui Petru Avram, desi Florin Cîțu anunța că a trimis Corpul de Control la Apele Române.
Pentru a-l împiedica pe Musteață să revină în sistem, a angajat cei mai buni avocați din Iași, pe banii instituției.
În urma dezvăluirilor apărute în spațiul public, DNA a demarat o investigație.