Percheziții DNA la Bacău. Primariul municipiului spune că e nevinovat. Update

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai multe percheziții au loc la Bacău, într-un dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA. Ancheta vizează mai multe proceduri de achiziții publice care s-au derulat în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a primăriei.

Update.

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, a declarat că ancheta procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu vizează primăria și că nu s-a făcut nicio percheziţie la sediul instituţiei.

„Nu a existat nicio percheziţie la Primăria Bacău, ştim doar că este o anchetă care nu ne priveşte. DNA ne-a solicitat o serie de documente, ca în multe alte cazuri, prin email şi căutăm documentele pentru a le transmite procurorilor. Vom răspunde rapid la orice solicitare ulterioară de la orice instituţie a statului”, a declarat primarul municipiului Bacău.

Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a mai spus că Primăria Bacău sprijină organele de anchetă pentru aflarea adevărului şi pentru a avea o soluţionare cât mai rapidă şi corectă a cauzei. „Unii au încercat să lege această anchetă de Primăria Bacău. Îmi pare rău că îi dezamăgesc, dar nu avem nicio implicare în acest dosar”, a adăgat primarul.

Percheziții DNA la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din subordinea Primăriei Bacău. Procurorii anticorupție caută probe în cadrul unei anchete care vizează acuzații de corupție. Aceștia au solicitat informații și de la Primărie.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Percheziții DNA la Bacău

Procurorii fac percheziții la Direcția de Asistenţă Socială (DAS), dar și la un cămin de bătrâni administrat de instituție. Informația a fost confirmată de surse din cadrul anchetei. Odată cu aceste percheziții DNA, au fost solicitate o serie de informații de la Primăria Bacău. Procurorii solicită clarificări în legătură cu o serie de achiziții publice derulate de DAS.

Potrivit procurorilor, faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2022-2023. Cei vizați de aceste percheziții DNA sunt funcționari publici din cadrul instituției subordonate municipalității băcăuane.

„În cursul zilei de 16 ianuarie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în şase locaţii situate pe raza municipiului Bacău, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", precizează un comunicat referitor la aceste percheziții DNA.

Procurorii anticorupție beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău.

Prejudiciu de un milion de lei

Potrivit presei locale, în acest dosar, procurorii au estimat un prejudiciu produs statului, în valoare de un milion de lei. La aceste percheziții DNA sunt căutate documente cu privire la achiziții de bunuri efectuate pentru căminele de bătrâni din Bacău.

Achizițiile de la căminul de bătrâni din Bacău au fost verificate și de reprezentanții primăriei, în urma unor investigații de presă. De asemenea, Curtea de Conturi s-a aflat în control, la instituție. Jurnaliștii publicației Ziarul de Bacău au sesizat că bunurile achiziționate din bani publici erau plătite la prețuri mult mai mari decât cele din piață.

Controlul făcut de reprezentanții Primăriei Bacău au confirmat nereguli la Căminul de Bătrâni.

Cămin de Bătrâni Bacău Sursa foto: Ziarul de Bacău

Percheziții DNA după controlul primăriei

Conform presei locale, auditul intern de la Căminul de Bătrâni Bacău a dat la iveală o serie de nereguli. Acest raport pare să fi stat și la baza anchetei în urma căreia s-au efectuat percheziții DNA în aceste zile. Concluziile auditului Primăriei au fost, conform Ziarului de Bacău:

  • nu au fost identificate anunțuri privind consultarea pieței, atunci când s-au făcut achizițiile;
  • din cele 5 conturi pe SEAP ale instituției, 3 erau folosite de angajați care nu mai lucrau de mult timp la Cămin;
  • Căminul de Bătrâni nu are compartiment de achiziții specializat;
  • s-a depășit pragul financiar impus pentru achizițiile directe. Instituția a încheiat mai multe contracte cu aceleași firme la valori mai mici, în loc să facă un singur contract mai mare, care ar fi depășit pragul achiziției directe;
  • s-au efectuat DOAR achiziții directe;
  • atât în anul 2022, cât și în anul 2023, 64%, respectiv 73% din totalul achizițiilor a fost făcut de la 4 firme – DOCSER (firma soției primarului din Letea Veche), Raldia și Orion mob (firmele soțului Dianei Ilie, șefă în Primăria Bacău) și firma WMX Cons 87 (ce aparține unui anume Pantilimon Marius-Constantin din Letea Veche);
  • Firmele Orion Mob și Raldia au încasat în total de la Căminul de Bătrâni, în 2022 și 2023 suma de 998.000 de lei.