Percheziţie la Donald Trump: Ministerul american al Justiţiei publică un nou document
- Dragoș Lefterescu
- 29 august 2022, 12:38
Fără a face dezvăluiri explozive din cauza numeroaselor pasaje redactate, acest act de procedură oferă o privire asupra felului în care păstra Donald Trump documente potenţial top secret la domicilioul său din Mar-a-Lago.
Documentul a fost redactat, dar oferă descrierea cea mai detaliată până astăzi a dosarelor confidenţiale pe care Donald Trump nu le-a predat după ce a părăsit Casa Albă. Justiţia americană a publicat, vineri, un document judiciar de 38 de pagini care expune motivele recentei percheziţii făcute de poliţia federală (FBI) la domiciliul fostului preşedinte american, în Florida, scrie Le Monde.
Fără a face dezvăluiri explozive din cauza numeroaselor pasaje redactate, acest act de procedură oferă o privire asupra felului în care păstra Donald Trump documente potenţial top secret la domicilioul său din Mar-a-Lago - multe erau amestecate du diferite ziare, reviste şi corespondenţă personală. Arată de asemenea îngrijorarea autorităţilor suscitată de aparenta sa imprudenţă.
184 de documente clasificate
Anchetatorii sunt îngrijoraţi în special de păstrarea într-o încăpere nesecurizată a unor documente potenţial top secret, chiar putând pune în pericol agenţi de informaţii americani sub acoperire.
Documentul arată că investigaţiile au demarat când Agenţia naţională a arhivelor (NARA) a informat ministerul justiţiei, pe 9 februarie 2022, că a primit 15 cutii de documente din partea echipelor lui Donald Trump. Unele conţineau, potrivit NARA, "documente top secret".
Ancheta deschisă atunci de poliţia federală a permis confirmarea faptului că aceste cutii conţineau 184 de documente clasificate, din care 25 top secret, şi i-a determinat pe anchetatori să creadă că "alte documente conţinând informaţii ultrasecrete de apărare naţională" erau în continuare prezente la Mar-a-Lago.
Or, aceste arhive foarte sensibile "nu au fost gestionate adecvat [şi nu erau] stocate într-un loc potrivit", detaliază un extras dintr-o scrisoare a ministerului justiţiei către avocaţii lui Donald Trump, citat în relatarea făcută publică vineri. Pe 8 august, FBI a percheziţionat reşedinţa lui Donald Trump, luând circa 30 alte cartoane conţinând documente confidenţiale.
Să protejeze "martori civili"
Judecătorul federal Bruce Reinhart a impus ministerului justiţiei să facă public acest document cheie menit să detalieze motivele care au dus la anchetarea lui Donald Trump, citând interesul public pentru percheziţionarea fără precedent a domiciliului unui fost şef de stat american.
Magistratul acceptase cererea ministerului de a redacta importante părţi ale documentului - care, altfel, ar fi putut dezvălui identitatea anumitor actori din dosar - în numele nevoii "imperioase" de a proteja investigaţiile. Vineri, oficiali ai ministerului justiţiei au subliniat necesitatea de "a proteja securitatea şi viaţa privată a unui număr important de martori civili".
Autorităţile au aştepat până în ultima clipă. Ele s-au opus publicării respectivului document, argumentând ca ea necesită o redactare "atât de importantă încât restul textului divulgat ar fi lipsit de orice conţinut semnificativ".
Vânătoare de vrăjitoare, după Trump
Reacţionând la publicare, vineri, Donald Trump a denunţat din nou pe reţeaua sa Truth Social o "vânătoare de vrăjitoare", ca şi un "subterfugiu", susţinând că aceste documente nu menţionează "nimic" despre potenţiale documente privind "nuclearul" despre care s-a vorbit într-o vreme în presa americană. "Trăim într-o ţară fără lege şi fără credinţă", s-a indignat el.
Luni, fostul preşedinte american ceruse să fie numit un expert independent pentru a examina documentele confiscate de FBI şi a determina care puteau rămâne "confidenţiale" şi astfel să nu fie utilizate în anchete.
Lista articolelor confiscate de FBI la Mar-a-Lago, deja făcută publică, menţiona şi numeroase documente clasate "top secret".
Toată problema este de a şti despre ce era vorba în aceste documente, iar elementele publicate vineri nu aduc precizări asupra acestui lucru.
Anchetatorii îl bănuiesc pe republican că a încălcat o lege americană privind spionajul, care reglementează foarte strict deţinerea de documente confidenţiale. Donald Trump a asigurat că aceste documente fuseseră declasificate. Deocamdată el nu este urmărit penal în niciun dosar. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)