Pepenii murați pot fi adevărate delicatese, dar există câteva trucuri pentru a fi cu adevărat perfecți. Trebuie să fie de mici dimensiuni și nu foarte copți. Saramura și modul în care sunt așezați în butoi sunt de asemenea extrem de importante.
Murăturile sunt o tradiție care se respectă cu sființenie în România. Pot fi adevărate delicatese și nu sunt greu de preparat. Pepenii murați încep să capete tot mai mult teren în preferințele românilor, după castraveți și gogoșari.
Alegeți pepeni mai mici
Înainte de a începe orice fel de operațiune, pepenii trebuie spălați foarte bine până când vă asigurați că pe coajă nu mai există nicio urmă de pământ.
Pepenii se pun la murat într-un butoi, iar înainte de a-i așeza, este recomandat să îl curățați foarte bine cu apă clocotită. De asemenea, butoiul trebuie să aibă o gură largă pentru pepenii să încapă cu ușurință.
Este important să alegeți pepeni de mici dimensiuni, deoarece sunt mai gustoși și nu riscați să se înmoaie. În plus se vor tăia mult mai ușor și vor arăta mult mai bine. Alegeți doar pepeni cu coaja tare. Este bine ca aceștia să nu fie foarte copți.
Urmează pregătirea butoiului. Pe fundul acestuia se așează frunze de țelină și bețe de mărar. Se așează apoi primul strat pe pepeni. Vor rămâne cu siguranță mici spații liber în care puteți adăuga rădăcini de hrean tăiate fâșii, dar și mere, gulii sau morcovi. Urmează apoi un alt strat de pepeni și tot așa. Pentru ca murăturile să nu facă floare peste iarnă, deasupra lor se așează un strat de funze de viță de vie.
Saramura este crucială
Saramura este extrem de importantă. Apa trebuie să fie câlduță pentru ca sarea să se poate dizolva. Rețeta este una simplă: 40 de grame de sare grunjoașă la fiecare litru de apă. Saramura se toarnă în butoi și trebuie să acoperte complet murăturile.
Butoiul se duce apoi în beci într-un loc răcoros. Timp de două luni nu trebuie deschis sub nicio formă. Apoi butoiul trebuie deschis periodic exact ca la varză. Saramura mai trebuie amestecată pentru ca sarea care se poate depune pe fund să se topească, potrivit cumsa.ro.
Ingrediente pepeni murați
10 kg pepeni verzi
2 buc. radacini de hrean
3 buc. catei de usturoi
3 buc. crengi de marar
4 buc. mere verzi
2 buc. gutui
sare grunjoasa (40g/litru de apa)
crengute de visin
frunze de telina.