Pepeni murați în saramură. Această rețetă moldovenească este ideală pentru la iarnă. Nu aveți nevoie de prea multe ingrediente. Trebuie să urmați doar câțiva pași.
Pepeni murați în saramură. Această rețetă moldovenească a devenit faimoasă în toată țara și multe persoane deja o prepară pentru la iarnă. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- pepeni de mărime mică și mijlocie
- câțiva ardei iuți
- morcov
- usturoi
- câteva crenguțe de vișin
- frunze și rădăcina de țelină
- mărar uscat
- boabe de muștar
- piper boabe
- apă
- sare
Pepeni murați în saramură
- Pepenii trebuie înțepați lângă codiță pentru a își trage saramura. Ulterior, îi vom așeza într-un butoi împreună cu crenguțele de vișin.
- Vom adăuga morcovul, țelina tăiate fâșii sau rondele, ardeii iuți și mărarul uscat. Le vom pune la fundul butoiului, dar și deasupra.
- În final, vom pun cățeii de usturoi, boabele de piper și boabele de muștar. Acum, vom turna apă cu sare. Precizăm că la un litru de apă se adaugă o lingură de sare pentru murături. De asemenea, vom avea grijă ca saramura să acopere pepenii.
- A două zi trebuie să îi verificăm pentru a vedea dacă au mai tras din apa cu sare. Apoi vom mai adăuga saramură. De asemenea, vom avea grijă să nu se formeze floare deasupra lor. Pepenii din butoi trebuie rotiți la câteva zile. În butoi puteți adăuga și gogonele sau conopidă.
Murăturile sunt bogate în probiotice și contribuie la dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase. Pepenele murat duce la îmbunătățirea stării generale a organismului.
Rețetă de fructe murate
Puteți prepara și o rețetă simplă de fructe murate. Odată puse la borcan, este suficient să așteptăm 2 săptămâni după care pot fi consumate în aproximativ 1 an. Ele nu conțin conservanți. Sunt excelente pentru digestie și au o mulțime de vitaminte. Pentru această garnitură, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg mere verzi mai mici și tari
- 1 kg mere roșii mai mici și tari
- 1 kg gutui
- 1 kg pere roșii mici și tari
- 1 kg pere verzi mici și tari
- 1 kg struguri albi
- 1 kg struguri roșii
- 3-4 morcovi
- 1 rădăcină medie de țelina cu tot cu frunze
- 12-15 lingurițe boabe de muștar
- 12-15 lingurițe boabe de piper
- 12-15 lingurițe sare grunjoasă pentru murături
- 1 lămâie
- 12-15 linguri de zahăr tos
- Pentru fiecare litru de apă, 250 ml oțet de 9 grade
- Spălăm fructele și curățăm rădăcinoasele. Punem un bol cu apă rece în care stoarcem o lămâie. Tăiem felii merele, perele, gutuile și rădăcinoasele și le punem în bolul cu apă, ca să evităm oxidarea lor. Strugurii îi rupem de pe ciorchine și îi punem într-un bol.
- Așezăm frunzele de țelină, o parte din rădăcinoase și așezăm feliile de fructe astfel încât să rămână cât mai puțin aer în borcan. Adăugăm și boabele de struguri.
- Turnăm apă rece în borcane peste fructe după care le golim doar lichidul într-o cratiță. Măsurăm cantitatea de lichid obținută și pentru fiecare litru de apă adăugăm câte 250 ml de oțet de 9 grade.
- Punem cratița pe foc și adăugăm atâtea lingurițe de sare și câte una de zahăr în funcție de câte borcane avem. Punem câte o linguriță de boabe de piper și de muștar în borcane. Când lichidul ajunge în punctul de fierbere, îl turnăm peste fructe cu atenție.
- Punem capacele, le strângem și le întoarcem cu fundul în sus, așezate în prosoape până se răcesc. Așteptăm 2 săptămâni și gata.