Pentru Rusia, „Centura și drumul” sunt acoperite

Pentru Rusia, „Centura și drumul” sunt acoperite Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Perspectiva sancțiunilor secundare îi sperie pe investitorii chinezi

Investițiile de capital ale Chinei în Rusia pe baza inițiativei Beijingului în prima jumătate a anului 2022 au fost egale cu zero. Potrivit raportului Universității Fudan din Shanghai, China nu a încheiat în această perioadă în Federația Rusă nici măcar o singură tranzacție. În document se arată că chinezii s-au speriat de sancțiunile Occidentului, deși Beijingul nu a întors spatele Moscovei, iar perspectivele de creștere a colaborării se mențin, ținând cont de nevoile Chinei de petrol și gaze.

Publicația "Financial Times" a recunoscut că raportul Universității Fudan este un studiu serios. Din raport reiese că, într-adevăr, China nu a încheiat nici măcar o singură tranzacție cu companiile rusești în cadrul Programului "Centura și drumul" în primele două trimestre ale anului 2022. Christophe Wang, directorul Centrului Green Finance& Development de la universitatea menționată mai sus, a declarat că, încetinind investițiile în Rusia, China își extinde în același timp legăturile cu Orientul Mijlociu.

Wang a explicat că scăderea investițiilor în Rusia poate fi numai temporară, întrucât colaborarea dintre China și Rusia este trainică. După începerea acțiunilor de luptă în Ucraina, achizițiile Chinei de hidrocarburi din Rusia au fost doar în creștere. În ceea ce privește obligațiile totale ale Chinei în cadrul inițiativei "Centura și drumul" cu toate statele, acestea s-au ridicat din 2013 - adică de la anunțarea ei de către președintele chinez, Xi Jinping - la 932 miliarde de dolari. Dintre acestea, 561 de miliarde au fost alocate contractelor în construcții, iar 371 de miliarde - pentru investiții. Aceste proiecte cuprind sectoare precum porturile, căile ferate, minele și înființarea de centre pentru strângerea de date.

Interesele Chinei în Orientul Mijlociu

Mai mult, unul dintre principalii beneficiari ai inițiativei a devenit Arabia Saudită. În 2021 Beijingul a încheiat cu regatul arab tranzacții în valoare de cinci miliarde de dolari. La acel moment investițiile Chinei în străinătate au încetinit în mare parte, iar ea s-a concentrat pe tranzacțiile legate de resurse. După cum notează "South China Morning Post", interesele celui mai mare consumator de produse energetice din lume și ale celui mai mare exportator de petrol din lume au coincis. Acest lucru se reflectă într-o nouă tranzacție între Beijing și Riad în valoare de zece miliarde de dolari, tranzacție care a fost dată publicității zilele acestea: va fi construită o rafinărie modernă de petrol în provincia chineză Liaoning.

După cum scrie ziarul citat, acest lucru s-a produs pe fondul faptului că influența Chinei în Orientul Mijlociu s-a consolidat. Iar influența SUA a slăbit atunci când și-au redus oficial misiunea militară în Irak și și-au retras trupele din Afganistan.

Și, totuși, cât de mare este rolul inițiativei "Centura și drumul" în relațiile economice dintre Federația Rusă și China? Într-o publicație analitică a Ministerului rus de Externe din iulie 2021 se afirmă că Rusia nu participă direct la această inițiativă. Colaborarea reciprocă se realizează pe baza Declarației Comune a Federației Ruse și a Republicii Populare Chineze privind cooperarea în îmbinarea construirii Uniunii Economice Eurasiatice și a Centurii Economice a Drumului Mătăsii din 8 mai 2015. Partea rusă consideră această pistă drept una dintre direcțiile importante de lucru pentru realizarea ideii formării Marelui Parteneriat Eurasiatic.

Rolul inițiativei „Centrura și drumul”

Într-o discuție purtată cu redactorul publicației "Nezavisimaia Gazeta", Aleksandr Lomanov, adjunct al directorului IMEMO (Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale), "E.M.Primakov", al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, a afirmat: "Prima jumătate a anului 2022 s-a desfășurat în China sub semnul lock-down-urilor și a restricțiilor dure din cauza coronavirusului. Chinezii aproape că nu au călătorit nicăieri. Cred că tocmai aceste restricții au devenit motivul încetinirii investițiilor chinezești în Rusia, și nicidecum frica de sancțiuni.

Dar acum este greu de judecat concret care sunt perspectivele colaborării ruso-chineze în ceea ce privește investițiile. Lucrurile vor fi clare nu mai devreme de începutul anului 2024, când va apărea statistica referitoare la creșterea economiei Chinei. Mai mult, în acest plan vor fi necesare noi înțelegeri între China și Uniunea Economică Eurasiatică".

Referitor la rolul inițiativei "Centrura și drumul" în strategia internațioanlă a Beijingului, expertul a spus: "În Occident au făcut zgomot că China suge sângele țărilor sărace. Și s-a dovedit că, dimpotrivă, ea cheltuiește sume uriașe pentru a-și ajuta datornicii să-și restructureze datoriile."

În acest sens, publicația "Wall Street Journal" scrie că amploarea disperării debitorilor Chinei este de așa natură încât Beijingul a trebuit să creeze un nou sistem de salvare a acestora, alături de FMI și alte instituții occidentale. (Articol de Vladimir Skosîrev; Traducerea Silvia Nicolau, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News