Potrivit Legii, mandatele actualilor primari și actualelor consilii locale expirau în ziua de 21 iunie 2020.

În urma alegerilor din 5 iunie 2016, administrația locală a intrat pe mîna PSD. La nivel de consilii județene, PSD a obținut 28 de președinți, în timp ce PNL, doar 8. Primăriile și consiliile locale sînt dominate de PSD-iști, Pentru prima oară în postdecembrism, Capitala e sub conducerea PSD. De la primarul general și consiliul general pînă la primarii de sector și consiliile locale de sector

Prin Ordonanța de urgență, primarii și președinții de Consiliile județene au mandatul prelungit pînă la 31 decembrie 2020. Chiar dacă viața intră în normal prin mai (lucru greu de conceput), alegerile locale nu vor putea avea loc mai devreme de decembrie 2020, astfel încît să fie la un loc cu parlamentarele obișnuite. România nu-și va putea permite, după ieșirea din Criza de Sănătate și plonjarea în Criza economică și socială (supraviețuirea economiei, situația dramatică a românilor veniți din străinătate, punerea la îndoială a ordinii publice de către bandele venite din Occident) să consume bani și energie pentru două feluri de alegeri. 

Așadar, puterea PSD asupra administrației locale se prelungește cu șase luni.

Știrea difuzată luni, 6 aprilie 2020, m-a făcut să mă întorc în trecutul imediat, cu o lună și ceva în urmă, mai precis în seara de miercuri, 26 februarie 2020, ora 19,30. După consultările de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis anunță desemnarea lui Florin Cîțu pentru formarea noului Guvern. 

Analiștii politici și nu numai ei, ci și toți românii cît de cît cunoscători ai așternuturilor politice, știu că Florin Cîțu a fost desemnat ca să cadă în Parlament.

Cu toate acestea, președintele, șeful PNL, și Florin Cîțu joacă din plin comedia luării în serios a desemnării. Deși lista guvernului e aceeași, deși programul de guvernare nu s-a schimbat, liderii PNL evită din răsputeri să spună că Florin Cîțu a fost desemnat tocmai pentru că PSD nu-l poate vota și deci e sigur că va pica în Parlament. Pe 12 martie 2020, cînd mai erau cîteva minute pînă la vot, aflînd că Parlamentul, conștient de iminența Crizei Coronavirus, îl va vota, Florin Cîțu își depune mandatul și, pentru a nu trece chiar prost de-a binelea, dezvăluie că a fost numit pentru a pica. 

Explicația acestei ciudățenii?

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE