Pentru că a denunțat mafia pădurilor, un pădurar a fost obligat să achite pagube de jumătate de milion de lei

Pentru că a denunțat mafia pădurilor, un pădurar a fost obligat să achite pagube de jumătate de milion de lei

Un fost pădurar din Cluj, care a denunțat mafia pădurilor la DNA, a fost obligat să plătească o sumă importantă de bani, după ce un control efectuat la cantonul lui a descoperit o lipsă în gestiune.

În 2013, Voicu Tomoș (foto), alături de un alt coleg, Călin Bâlc, pădurari la Direcția Sivilcă Cluj, se prezentau la DNA Cluj și au depus un denunț, din care rezulta că șeful pădurarilor clujeni le pretindea o șpagă de 10.000 de euro, pentru a-I lăsa în funcții. De asemenea, cei doi pădurari au afirmat că șpaga pe care trebuiau să o achite șefilor era tot mai mare, de la o lună la alta.

Procurorii DNA au făcut un flagrant și l-au prins pe șeful DS Cluj, inginerul Traian Mariș în timp ce primea mită suma de 10.000 de euro. După un proces scurt, deoarece Mariș a recunoscut toate acuzațiile, sentința a fost de trei ani și zece luni de închisoare,cu suspendare.

Între timp, împotriva celor doi pădurari s-a declanșat o furtună care durează de mai bine de doi ani. În urma acuzațiilor care le-au fost aduse, cei doi și-au dat demisiile și au plecat să lucreze ca și șoferi în comunitatea europeană.

Denunțătorii dați afară și puși la plată

După ce a depus denunțul, Voicu Tomoș a fost informat că în districtul silvic pe care îl păzea va fi făcut un control de fond. Tomoș spune că cioatele găsite în teren, provenite de la copaci care au fost tăiați, au fost numerate de mai multe ori, ca să umfle socoteala. ”Au fost cazuri când eu am marcat cu ciocanul un copac care trebuia tăiat, dar marcajul de pe trunchiul copacului a fost scos, cu un cuțit ascuțit sau chiar cioplit doar ca să îmi crească imputația”, spune pădurarul.

Tomoș mai susține că în aprilie 2013, înainte de a merge la DNA a avut un alt control de fond care l-a scos cu zero lei pagube și că, ulterior denunțului, s-a trezit cu un alt control care a scos o pagubă de nu o va putea acoperi nici dacă ar lucra două vieți.

Direcția Silvică Cluj a deschis un proces împotriva pădurarului Tomoș, iar în luna martie 2017, judecătorii de la Tribunalul CLuj au dispus obligarea acestuia la plata sumei de 562.771,88 lei. „Am făcut recurs, la Curtea de Apel Cluj. Sper să găsesc înțelegere la judecătorii de la instant superioră”, a mai spus Tomoș.

Răzbunare pe toată linia

Nici colegul lui Tomoș, nu a scăpat mai ușor. În cazul pădurarului Călin Bâlc, răzbunarea a mers până acolo încât chiar și tatăl său, pădurar la Ocolul Silvic Beliș, județul Cluj, a fost dat afară din cauza unor lipsuri în gestiune. Și în acest caz, Romsilva Cluj a depus o acțiune la Tribunalul Cluj prin care solicită recuperarea de la Ioan Bâlc, unei sume importante de bani, dar Direcția Silvică a pierdut procesul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News