Trump a condus trei ani de zile Casa Albă ca pe afacerea sa personală, luând deciziile dictate de instinctul său de prădător, pe baza sfaturilor unui grup restrâns de consilieri foarte apropiați.

Criza de coronavirus îl obligă la o schimbare de stil, arată o analiză din Washington Examiner.

După ce inițial s-a opus, Trump a acceptat rolul de președinte „în vreme de război” și s-a întors către experți, față de care a fost multă vreme reticent.

Pentru Republicani, problema este dacă Trump va avea suficientă disciplină și răbdare pentru a se adapta la noua postură.

„Administrația Trump, mai mult decât oricare altă administrație, s-a concentrat pe persoana lui Trump. Lucrurile nu mai merg așa”, spune Ari Fleischer, un expert al politicilor prezidențiale, fost secretar de presă al lui George W Bush în vremea atacurilor din 11 septembrie 2001.

„Președintele trebuie văzut ca un antrenor; experții sunt jucătorii din teren care trebuie să câștige această luptă” (cu coronavirusul).

Când, în ianuarie, primii americani au fost infectați cu coronavirus, Trump a calificat COVID-19 ca pe un risc minor, care nu va afecta viața normală din Statele Unite așa cum o făcuse în China și apoi în alte state.

Trump a creat un grup de acțiune condus de vicepreședintele Mike Pence, dar a spus că amenințarea va dispărea rapid.

Lucrurile s-au schimbat dramatic săptămâna aceasta.

Trump a acceptat că sunt necesare măsuri drastice pentru a preveni luni întregi de tulburări. Făcând acest lucru, el s-a postat ca un „președinte în vreme de război”, împărțind lumina reflectoarelor cu specialiștii.

Președintele și-a construit brandul politic, înlăturând elitele. Acum, el se bazează pe aprecierile lor pentru a învinge coronavirusul.

Jason Miller, un apropiat și fost consilier al său, citat de Examiner, declară că preferința lui Trump pentru acțiuni îndrăznețe face din el liderul ideal pentru a transpune în viață recomandările experților.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE