Pentagonul, lovitură de grație pentru Rusia. Marile puteri, luptă crâncenă pentru spațiu
- Mihaela Dan
- 20 iunie 2020, 20:57
Ministerul de Externe rus a denunţat vineri „agresivitatea” americană, după ce Washingtonul a publicat noua sa „strategie de apărare în spaţiu”, relatează AFP.
Potrivit acestei strategii publicate miercuri de Pentagon, Statele Unite vor să împiedice China şi Rusia să preia controlul spaţiului şi se bazează pe aliaţii lor pentru a-i ajuta, inclusiv financiar, să realizeze acest obiectiv.
Acest „document confirmă agresivitatea politicii Washingtonului în domeniul spaţial”, a reacţionat vineri diplomaţia rusă, într-un comunicat, insistând asupra faptului că „spaţiul este considerat de partea americană drept un câmp de luptă”.
„O confruntare armată în spaţiu ar putea duce la consecinţe negative pentru securitatea internaţională şi stabilitatea strategică”, se arată în comunicat, solicitând Washingtonului să adopte o „abordare responsabilă” pe acest subiect.
La rândul său, „Rusia are o poziţie diametral opusă, acordând prioritate utilizării şi explorării spaţiului numai în scopuri paşnice” şi lucrează pentru „prevenirea unei curse a înarmării în spaţiu”, subliniază diplomaţia rusă.
Potrivit strategiei publicate de Pentagon, dimpotrivă, „China şi Rusia reprezintă cea mai importantă ameninţare strategică, deoarece au dezvoltat, testat şi desfăşurat capacităţi militare în spaţiu şi doctrina lor militară prevede utilizarea acestora în caz de conflict”.
„Doctrinele militare chineză şi rusă consideră spaţiul ca fiind important pentru războiul modern şi utilizarea armamentului spaţial ca un mijloc de reducere a eficienţei militare a Statelor Unite şi a aliaţilor lor şi de a câştiga viitoarele războaie”, menţionează de asemenea Pentagonul.
Amintim că la începutul lunii iunie, Capsula SpaceX Crew Dragon, având la bord doi astronauţi NASA, s-a cuplat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Misiunea a marcat primul zbor spaţial al unor astronauţi americani de pe pământ american în aproape 10 ani.
O rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy la ora 19:22 GMT, transportându-i pe orbită pe Doug Hurley şi Bob Behnken în capsula Crew Dragon.
Capsula s-a separat de cea de-a doua treaptă a rachetei Falcon 9 la câteva minute după lansare şi a intrat pe orbită.
Prima încercare de lansare a fost anulată, cu doar 17 minute înainte de pornirea motoarelor.
Astronauţii Doug Hurley, 53 de ani, şi Bob Behnken, 49 de ani, sunt angajaţi ai NASA sub contract pentru a zbura pentru SpaceX. Ei urmează să rămână la bordul ISS timp de câteva săptămâni.