Evenimentul Zilei > International > Gardienii Galaxiei. Pentagonul pregăteşte Comandamentul Spaţial
Gardienii Galaxiei. Pentagonul pregăteşte Comandamentul Spaţial

Gardienii Galaxiei. Pentagonul pregăteşte Comandamentul Spaţial

Pentagonul lucrează la crearea unui Comandament Spaţial, după ce Donald Trump a propus înfiinţarea unei forţe spaţiale ca ramură distinctă a forţelor armate americane.

"Pentru a apăra America, o simplă prezenţă în spaţiu nu ajunge, trebuie să dominăm spaţiul", a declarat liderul de la Casa Albă. Preşedintele american a dispus în luna mai crearea unei forţe spaţiale ca ramură a forţelor armate, alături de US Army, US Navy, US Air Force şi US Coast Guard. În prezent, Spaţiul este plasat sub responsabilitatea Forţelor aeriene americane.

Ministrul american al Apărării, Jim Mattis, s-a declarat "absolut" favorabil înfiinţării unui nou comandament militar pentru spaţiu, fără a merge totuşi până la a spune că îşi doreşte forţa spaţială despre care a vorbit Donald Trump, relatează Agerpres, care citează AFP. "Trebuie să considerăm spaţiul ca un domeniu de luptă în dezvoltare şi cu siguranţă că un comandament militar se numără printre lucrurile pe care putem crea", a declarat presei şeful Pentagonului.

Pentagonul trebuie să prezinte în această săptămână Congresului propunerile sale pentru aplicarea ordinului lui Donald Trump şi, potrivit unui document obţinut de site-ul specializat Defense One, militarii propun crearea unui simplu comandament al spaţiului. Armata americană este organizată în comandamente geografice precum Centcom, comandamentul central pentru Orientul Mijlociu, sau Africom pentru Africa, cărora li se adaugă comandamente tematice precum comandamentul strategic (Stratcom), care răspunde de armamentul nuclear al ţării.