Pentagonul avertizează! China se extinde militar în străinătate sub masca proiectului economic „Noile Drumuri ale Mătăsii“

Pentagonul avertizează! China se extinde militar în străinătate sub masca proiectului economic „Noile Drumuri ale Mătăsii“

China „probabil“ va stabili mai multe baze militare în străinătate prin proiectele sale economice „Silk Roads“, potrivit unui raport al Pentagonului cu privire la capacitățile militare chineze lansat ieri. China va amplasa din ce în ce mai multe baze militare în afara ţării pentru a-şi securiza proiectele legate de proiectul Noile Drumuri ale Mătăsii.

„Liderii chinezi se folosesc de creşterea economică puternică, în zona diplomatică și militară pentru a stabili poziții dominante în regiune și extinde influența țării în întreaga lume“, spune raportul anual al Departamentului Apărării al SUA pentru Congres, preluat de mass-media americane. 

Noi drumuri ale mătăsii

"Proiectele chinezești, cum ar fi „Silk Roads (Drumul mătăsii), vor conduce probabil la noi baze militare peste mări pentru a satisface nevoile economice ale Chinei şi de a adeţine controlul", se adaugă în comunicat.

Deocamdată doar o bază

China deține în mod oficial o singură bază militară în străinătate, în Djibouti, dar Beijingul "va încerca să creeze baze militare suplimentare în țări cu care China are relații prietenoase de lungă durată, cum ar fi Pakistanul ", spune Pentagonul în raport. 

Afghanistan

Un oficial al Ministerului afgan al Apărării a declartat: China negocia cu Afganistanul construirea unei baze militare în munții din apropierea Wakhan (graniţa comună),  în speranța de a descuraja incursiunile militante islamiste pe propriul său sol și să sprijine vecinul său fragil. El a afirmat că baza ar fi afgană, dar trupele chineze au fost văzute în patrule comune alături de colegii lor afgani. 

Proiectul Centura: Terestre și maritime 

Proiectul cu noi drumuri ale mătăsii, denumit oficial în limba chineză “O centură (terestră) şi o cale (maritimă)” vizează construirea unor infrastructuri de transport şi de energie în ţări din Asia, Europa, Africa sau chiar mai departe, care au în mod deosebit nevoie de acestea.

Sute de miliarde de euro

Lansată în 2013, această inițiativă este finanțată prin investiții sau împrumuturi de sute de miliarde de euro. Criticii acuză faptul că au fost favorizate companiile chineze în detrimentul altor state. Liderii chinezi au înmuiat retorica în promovarea acestor proiecte , fără a schimba obiectivele strategice fundamentale“, a declarat Pentagonul. 

Programe colosale de infrastructură

Președintele chinez Xi Jinping a apărat recent proiectul său pilot în fața a 37 lideri străini care s-au adunat la Beijing și au cerut mai multor țări să se alăture programului său colosal de infrastructură, dar totodată  extrem de controversat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News