Președintele rus, Vladimir Putin, nu a luat nicio decizie finală cu privire la „invadarea” militară a Ucrainei, sunt de părere Statele Unite ale Americii (SUA). Poziția Pentagonului vine în contextul în care secretarul Apărării americane, Lloyd Austin, se va deplasa marți, 15 februarie, în Europa pentru a se întâlni cu liderii NATO, în timp ce Rusia și-a mărit numărul forțelor militare în jurul frontierei ucrainene.
Pentagonul a anunțat, luni, că Statele Unite consideră în continuare că președintele rus, Vladimir Putin, nu s-a hotărât dacă să invadeze militar sau nu Ucraina.
Pentagon: „Nu credem că a fost luată o decizie finală, dar...”
„Nu credem că a fost luată o decizie finală, dar o acțiune militară ar putea avea loc în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă organizată în ajunul deplasării secretarului american al Apărării, Lloyd Austin în Europa.
Kirby a vorbit despre „o foarte mare posibilitate” ca Putin să lanseze invazia fără niciun avertisment, criticând China pentru sprijinul tacit acordat Moscovei în criza cu Ucraina.
Criza Ucrainei poate fi rezolvată prin dialog diplomatic
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a subliniat că țara sa consideră că abordarea diplomatică „este încă o opțiune” pentru a detensiona situația.
„Credem că există încă o oportunitate de a rezolva criza prin dialog diplomatic, dar nu am văzut indicii concrete că escaladarea este stăpânită la granițele dintre cele două țări”, s-a exprimat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
Secretarul Apărării SUA, întâlniri diplomatice în Europa
Poziția forțelor americane a venit cu o zi înainte ca secretarul Apărării, Lloyd Austin, să se deplaseze în Europa.
Austin se va întâlni mai întâi cu miniștrii apărării din NATO în Belgia, apoi va călători în Polonia, pe flancul estic al alianței, unde se va întâlni cu președintele acestei țări și va vizita forțele americane desfășurate la o bază aeriană, a declarat luni purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului, John Kirby, citat de The New York Times.
De asemenea, secretarul Apărării va merge în Lituania pentru a se întâlni cu premierul și ministrul Apărării, precum și cu trupele americane din regiune.
Rusia își consolidează poziția
Călătoria are loc în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin continuă exercițiile de antrenament și pregătirea celor peste 100.000 de soldați care înconjoară Ucraina, inclusiv adăugarea mai multor forțe logistice și de susținere care ar putea permite un asediu de lungă durată.
„El face toate lucrurile pe care te-ai aștepta să le facă pentru a se asigura că este pregătit pentru această opțiune”, a declarat Kirby.
În weekend, SUA au retras 160 de soldați din Garda Națională din Florida din Ucraina. Trupele au fost alocate Brigăzii de luptă a 53-a de infanterie și făceau parte dintr-o misiune de antrenament planificată anterior cu forțele ucrainene. Personalul ambasadei americane din capitala Kiev a primit, de asemenea, ordin de evacuare.
Prima invocare a art. 5 din istoria NATO, după 2001
Vizita lui Austin la Bruxelles este, parțial, menită să sublinieze angajamentul SUA față de articolul 5 al NATO, care prevede apărarea colectivă în cazul în care oricare membru este atacat, în ceea ce ar putea reprezenta ajunul celei mai mari acțiuni militare în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. NATO a invocat articolul 5 pentru prima dată în istoria sa după atacurile teroriste din 2001 asupra SUA.
În Polonia, secretarul american al Apărării va merge la baza aeriană Powidz, care se află la vest de capitala Varșovia, pentru a se întâlni cu trupele americane și poloneze. Baza poloneză, situată în centru, reprezintă un punct de legătură pentru forțele armatei americane care se află în țară pentru operațiuni și exerciții comune.
De asemenea, este planificată o întâlnire comună între Austin și liderii din domeniul apărării din Lituania, Estonia și Letonia, trei membri NATO care se învecinează cu Rusia și care au fost printre cei mai îngrijorați de agresiunea Moscovei în ultimii ani. Două dintre cele trei au, de asemenea, o graniță comună cu Belarus, aliatul apropiat al Rusiei, unde Putin a poziționat mii de trupe în ultimele luni.