Editura Evenimentul si Capital

Pensionul Domnesc de Demoazele pregătea mame bune și soții credincioase

Autor: | | 0 Comentarii | 1346 Vizualizari

Dincolo de poarta mare din lemn masiv, se deschide o lume de poveste, o frescă de arhitecturăși mărturie a școlii de altădată. Printre numeroasele clădiri cu veșminte istorice din centrul Capitalei, stă măreață ctitoria domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei, Școala Centrală. Peste ea au trecut sute de ani și din ea au ieșit tinere educate, pregătite să devină mame bune și soții credincioase. După ce a fost deschisă și pentru băieți, a scos bărbați strașnici, nu domnițe de pension.

Pe data de 19 martie 1851, printrun edict regal, domnitorul Barbu Stirbey a aprobat înfiinţarea unui „Pensionat Domnesc de Demoazele”. La momentul acela, actuala Şcoala Centrală era o instituţie de elită. Deschiderea oficială a fost amânată mai bine de un an, până în 20 noiembrie 1852 deoarece nu s-a găsit o clădire adecvată și nu era nici personal.

În anul 1864, actuala Şcoala Centrală este transformată în şcoala secundară de cinci ani, prima directoare fiind Ana Iacobsen. Actualul edificiu al Şcolii Centrale a fost construit de părintele arhitecturii româneşti, Ion Mincu, în anul 1890. În timpul ocupaţiei germane şi austriece, în anii 1916-1918 ai Primului Război Mondial, Şcoala Centrală a fost transformată în spital, devenind ulterior sediul poştei. După 1948, comuniştii au impus un regim restrictiv, fiind înlăturată directoarea care a contribuit la modernizarea instituţiei de învăţământ, Elena Malaxa.

Aceasta ar fi pe scurt povestea neromanțată a școlii în care rigorile, inspirate din viața monahală, erau de neînchipuit în ziua de azi.

Reguli de fier

La Școala de Fete educația era riguroasă și fetele trebuiau să memoreze o serie de reguli pe care să-și clădească viitorul.

„Nu e voie și n-are rost să urmezi o facultate, că asta e treabă de bărbat. E voie și e bine să te măriți cu un bărbat bogat, pentru că vei fi fericită. Nu e voie să devii avocat, preot, dirijor, primar, judecător, medic, inginer, pentru că ar fi de neînchipuit și lumea ar fi șocată. E voie să fii pianistă, cântăreață de operă, croitoreasă, fată de casă, hangiță, călugăriță, pentru că se potrivește cu firea femeii. Nu e voie să câștigi singură bani, pentru că n-are rost. Dar e voie și nevoie să-i ceri dumnealui pentru casă și micile capricii. Nu e voie să umbli singură nici ziua, dar nici seara, pentru că este extrem de primejdios. Trebuie să asculți, să te supui tatălui și soțului, pentru că așa a făcut și mama ta, și mama mamei tale, și tot șirul de mame de la începutul începutului. Trebuie să ai grijă de casă, de mâncare, de servitori. Ai voie să citești, să ții un salon literar, dar nu ai voie să fii critic literar. Ai voie să scrii poezii, ai voie să ceri dedicații în album. Ai voie, dar nu e bine să divorțezi”. Acesta e un crâmpei din ceea ce învățau fetele pentru a respecta eticheta societății acelor vremuri.

Modul de viață impus era favorizat și de planul clădirii, care imita vechile mănăstiri și palate italienești, dar și de amplasarea instituției într-o „aristocratică” izolare – la nouă metri de șosea, aspect care îi asigura școlii o liniște rar întâlnită în aglomeratul București. În exteriorul clădirii sunt gravate sunt gravate numele doamnelor remarcabile din istorie: Clara Doamna, Doamna Chiajna, Elena Rareș, Elena Cuza, Domnița Bălașa, Carmen Sylva.

Raţiunea de a fi a Şcolii Centrale a fost, încă din start, să formeze oameni, fiice, soții și mame bune, după cum atestă şi vorbele domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei, cel care a întemeiat instituția prin decret domnesc: „Dacă buna creștere și învățătura sunt neapărat trebuincioase băieților, cu atât mai mult de această îngrjire trebuie să aibă parte fetele. Dacă nu vom face educație fetelor, apoi și ostenelile bărbaților vor fi zadarnice”.

Conform mentalităţii epocii, un bărbat educat nu s-ar fi putut descurca cu o soție prea vocală și nemanierată, motiv pentru care școala făcea totul pentru a crea premisele unei căsnicii trainice – regulamentul intern era literă de lege, pentru a obține rezultatul scontat. Mai mult, „Regulamentul de Ordine Interioară” cuprindea și obligații pentru părinți. Spre deosebire de învățământul contemporan, intervențiile părinților erau foarte prost văzute în Școala de Fete, chiar și atunci când odraslele lor erau lovite de boli sau de „fragilități fizice”.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI