Pensionarii, o povară pentru Raluca Turcan. Ministrul a găsit soluția pentru plata pensiilor

foto: arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, este preocupată de echilibrul de care are nevoie sistemul național pentru o susținere durabilă și echitabilă a pensionarilor români. Raluca Turcan a declarat că provocarea principală este creșterea și impulsionarea vieții active.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o intervenție la un post de televiziune, a tras din nou un semnal   de alarmă față de creșterea numărului de pensionari. Raluca Turcan a spus că este nevoie de  o creştere a numărului de persoane active care să cotizeze la bugetul de asigurări sociale.

Este necesară impulsionarea vieții active

Raluca Turcan a declarat că provocarea principală este creșterea și impulsionarea vieții active.

"Provocarea noastră este încă din prima secundă să creştem şi să impulsionăm viaţa activă pentru că cifrele, pe fond, nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active”, a spus Raluca Turcan în intervenția sa de la Digi 24.

Numărul mare de pensionari reprezintă o povară pentru bugetul asigurărilor sociale

România are 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu sau fără penalizare, aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş. Dntre aceşti pensionari peste 200.000 lucrează după pensionare.

Raluca Turcan este îngrijorată de creșterea numărului de pensionari. Un număr mare de pensionari pune, în condițiile actualului sistem național de contribuții sociale, o presiune pe bugetul de asigurări sociale, a susținut ministrul Muncii.

"În România numărul de pensionari este în creştere, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare şi sustenabilitatea sistemului de pensii este şubredă şi e posibil, dacă noi nu creştem rata de ocupare şi vom avea în permanenţă subvenţie de la bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale, să ne trezim că la un anumit moment îţi crapă frâiele economiei şi scade puterea de cumpărare a unei pensii”, a declarat Raluca Turcan.