Peste doi ani va exista un singur tip de pensie anticipată, și anume, cea cu penalizări, au decis guvernanții. Altfel spus, dacă acum există pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), din septembrie 2021 va rămâne numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).
Această pensie anticipată cu penalizare de cuantum se va acorda cu maxim cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) sau l-au depășit cu până la opt ani. La îndeplinirea vârstei de pensionare, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă și se va recalcula. Mai exact: la împlinirea vârstei de pensionare, o persoană care s-a pensionat anticipat, va primi o pensie recalculată. Se va elimina diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.
Conform Legii Legea nr. 127/2019, ”Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”.
Diminuările se calculează în funcție de perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare, procentul aplicându-se pentru fiecare lună de anticipare: până la un an - 0,50%, între unu și doi ani - 0,45%, între doi și trei ani - 0,40%, între trei și patru ani - 0,35%, între patru și cinci ani - 0,30%, între cinci și șase ani - 0,25%, între șase și șapte ani - 0,20%, între șapte și opt ani - 0,15%.
Sursa: RomâniaTV.net