Pensiile speciale, cu excepția celor încasate de magistrați, pot fi tăiate, în funcție de realitățile socio-economice ale țării. Este opinia președintelui Curții Constituționale, Marian Enache. O opimie similară a emis, în urmă cu o lună și Daniel Morar, fost judecător constituțional. De menționat că cele mai mari pensii speciale sunt primite de magistrați, acestea ajungând până la aproape 20.000 de lei.
Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache (foto), susține că statul are obligația de a judeca pensiile speciale în raport cu realitățile socio-economice. În acest context, el a precizat că toate pensiile speciale ar putea suferi ajustări, cu excepția celor ale magistraților, judecători și procurori. Acestea sunt cele mai mari pensii speciale pe care le suportă bugetul public, având valori care ating aproape 20.000 de lei.
„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio – economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat preşedintele CCR, Marian Enache, la Aleph News.
Un punct de vedere similar, a exprimat, în luna iunie și fostul judecător constituțional, Daniel Morar. Acesta a precizat, într-un interviu că toate pensiile speciale pot fi reduse, cu excepția celor primite de magistrați.
Conform unei jurisprudențe consolidare – ca să folosim un limbaj de lemn – pot fi tăiate toate (pensiile speciale – n. red.), mai puțin cele ale magistraților. Așa spune Curtea Constituțională de multă vreme. Eu știu că cele mai mari pensii speciale sunt, la nivel de medie, în magistraytură. Nu sunt cele mai multe, dar, ca și cuantum, sunt cele mai mari”, a precizat Daniel Morar, în luna iunie, tot la Aleph News.
Cea mai mare pensie specială
Conform datelor statistice aferente lunii august, prezentate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) cea mai mare pensie plătită unui magistrat a fost de 21.102 de lei. Din total, suma de 19.747 lei reprezintă cota suportată din bugetul de stat (pensia specială), iar 4.160 de lei din bugetul asigurărilor
Conform informațiilor prezentate, numărul total al pensionarilor cu regim special a crescut de la 9.864, câți erau înregistrați în luna iulie, la 9.879. Cei mai mulți sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Sunt luați în evidență un număr de 4.763 de magistrați, procurori și judecători.
Problema pensiilor speciale a fost asumată de guvern și prin PNRR, acest jalon urmând să fie rezolvat până la finalul anului în curs, pe 31 decembrie.