Pensiile și salariile bugetarilor, motiv nesfârșit de scandal politic

Pensiile și salariile bugetarilor, motiv nesfârșit de scandal politic

Bugetul pe anul 2019 va fi aprobat abia în februarie. Între timp, pensiile și salariile bugetarilor au devenit motiv de ceartă între Putere și Opoziție, care se acuză reciproc că atentează la veniturile românilor.

Senatorul liberal Florin Cîțu a prezentat proiecția măsurilor guvernamentale pe care PNL le-ar adopta dacă ar ajunge la putere. Printre ele, liberalii propun și înghețarea tuturor programelor de subvenți de la buget și ajutor de stat, pentru a realiza o analiză care să arate dacă banii cheltuiți de stat au randament pozitiv în economie.

După ce au spus că Guvernul PSD-ALDE nu mărește pensiile și salariile așa cum este prevăzut în programul de guvernare, a venit rândul liberalilor să fie acuzați că proiectează tăieri.

 

După guvernare, înghețare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, duminică, la Antena 3, că se teme că reprezentanţii Opoziţiei, atunci când afirmă că nu sunt bani de pensii şi salarii, pregătesc terenul pentru ca, în momentul în care vor ajunge la guvernare, să îngheţe salariile şi pensiile. „Am spus unor colegi din Opoziţie: haideţi cu mine într-un sat unde vreţi, în ţara asta, şi să intrăm în casă la un bătrân sau la o bătrână şi să-i spunem: de mâine nu vă mai dau ăştia pensii. Să-i vezi chipul şi să-i vezi privirea... . Colegii din Opoziţie spun în prima fază că nu avem bani, dar vin şi spun ulterior că ar fi trebuit să mărim. Care e temerea mea? Una, s-ar putea ca în momentul în care vin la guvernare, pregătind de acum terenul că nu sunt bani, fie să îngheţe pensiile, fie să îngheţe salariile, sau, mai rău, să le taie şi să spună: v-am spus de atunci. Economişti redutabili de-ai colegilor din Opoziţie vin şi spun vom îngheţa toate subvenţiile”, a spus ministrul Muncii. Budăi a dat asigurări că nu există probleme cu plata pensiilor și salariilor.

 

Se pregătesc pentru Palatul Victoria

Liberalii au prezentat, la finalul anului trecut, varianta lor de buget pe 2019, învitând chiar și Puterea să se inspire din proiectul lor. Săptămâna trecută, Florin Cîțu a transmis și primele măsuri care vor fi luate de PNL când va ajunge la Palatul Victoria. Propunerile liberalului nu au fost discutate în partid, însă majoritatea colegilor par a fi de acord cu ele. Pe lângă scăderi de taxe și impozite, liberalii propun și „înghețarea tuturor programelor de subvenții (de la buget) și ajutor de stat până la finalizarea unei analize care să arate dacă banii cheltuiți de la buget au randament pozitiv în economie”, arată senatorul. De asemenea, PNL dorește introducerea principiului 85/15, adică angajații din sectorul bugetar nu pot să reprezinte mai mult de 15 la sută din totalul angajaților din economie. De aici, Puterea s-a dus cu gândul la restructurări în sectorul bugetar. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, ieri pentru „Evenimentul zilei”, că aplicarea principiului 85/15 ar reprezenta ieșirea din sistemul bugetar a celor angajați pe pile de PSD. „Este foarte bună această măsură. Au dat drumul la angajări masive pe culoare politică. Să ne spună pesediștii câți au angajat ca să știm câți vom da afară”. a spus Dancă. Potrivit Eurostat, pe primele trei trimestre din 2017, România avea o pondere a bugetarilor în total salariați de 19 la sută, mai puțin decât media europeană, care era de 28 la sută.

Și fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu s-a contrazis cu Florin Cîțu în legătură cu programele subvenționate de stat. Liberalul a dat exemplu Startup Nation, despre care spune că „nu este un program bun”, și subvențiile pentru agricultură. Cîțu susține că aceste programe nu vor fi blocate de PNL, ci vor fi evaluate pentru a verifica dacă sunt benefice pentru economie. „Adică vă referiți la programul care a dus la 20.000 de angajări în rândul tinerilor?”, a spus Olguța Vasilescu în legătură cu exemplul lui Cîțu. „Ceea ce s-a dat de la bugetul de stat în ultimii doi ani, că poate domnul Cîțu nu cunoaște, au fost și bani pentru angajatori, 2250 de lei dacă angajează șomeri din rândul tinerilor. Domnul Cîțu vorbește despre oprirea tuturor programelor. Îl oprește și pe ăsta”, a adăugat social-democrata.

 

Nici program de guvernare, nici listă pentru europarlamentare

PNL nu a definitivat încă lista pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, însă liberalii promit că până pe 15 februarie vor prezenta candidații finali, ca mai apoi să fie votați în Biroul Politic Național al formațiunii. În cursa internă s-au înscris 49 de candidați, printre care și fostul co-președinte al USL, Crin Antonescu. Deși s-a vehiculat că nu este agreat de conducerea partidului și că va fi exclus de pe liste, Antonescu este optimist și spune că este potrivit pentru un loc în PE. Liberalul se luptă cu umbrele trecutului și dă de înțeles că în 2014 a făcut un compromis pentru ca PSD să nu câștige alegerile prezidențiale. „Eu sunt cât se poate de anti-pesedist. Nu sunt idiot. Asta e altceva. Cred că anti-pesedismul trebuie să însemne o alternativă și nu trebuie să însemne o ciorovoială permanentă, cum nu trebuie să însemne ocultarea unor lucruri grave care se întâmplă în România și pe care nu le face PSD”, a mai spus Crin Antonescu.