Majorarea pensiei de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cine nu

Majorarea pensiei de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cine nuPensionar. Sursa foto: pixabay

De la 1 ianuarie 2025, unii dintre români vor beneficia de majorarea pensiei prin legea care prevede creșterea valorii punctului.

Astfel, majorarea valorii punctului de referință cu valoarea inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu pe economie, se va face de la începutul anului viitor pentru cei care nu aveau pensia mai mare decât le-a ieșit la recalculare.

Creștere medie de 340 de lei

Institutul Național de Statistică va transmite Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice toate datele, iar apoi vor fi făcute toate calculele, susține ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu.

În anul 2023, inflația a fost de 10,4%, aceasta fiind, de altfel, perioada de referință. „Dar putem să spunem sigur că vom avea în 2025 o creștere a valorii punctului de referință de peste 10,4%”, a adăugat oficiala.

Unii dintre pensionari vor beneficia de o creștere în medie de 340 de lei, începând cu prima zi a anului 2025, dar este vorba doar de cei care nu au avut, după recalculare, pensia veche mai mare decât cea recalculată.

Majorarea pensiei era prevăzută de lege

Indexarea valorii punctului de pensie se aplică în fiecare an, la data de 1 ianuarie, potrivit legii, cu inflația plus 50% din creșterea medie a venitului brut.

Reamintim că, după „marea recalculare”, anunțată cu surle și trâmbițe de politicieni, 84.176 de pensionari au rămas cu aceeași sumă de care beneficiau și în trecut.

Dar, și mai grav, 719.257 români au ajuns să primească pensii mai mici în deciziile de recalculare. Aceștia vor încasa, însă, aceeași sumă, ca în prezent.

Pensionari

Pensionari. Sursa foto: pixabay

Majorarea pensiei, dar nu pentru toți

În schimb, celor care la recalculare au avut pensie mai mică, suma de încasat le va fi înghețată la următoarele majorări, începând cu 1 ianuarie anul viitor, până când suma primită va ajunge să fie egală cu suma recalculată.

În plus, tot din cauza „marii recalculări”, românii se confruntă cu o altă problemă: nu se mai pot pensiona. Astfel, zeci de mii de oameni din toată ţara nu știu nici dacă pot să iasă la pensie, nici care va fi cuantumul acesteia, din cauză că programul informatic pentru noua lege a pensiilor nu funcţionează pentru calcularea noilor pensii.

Dosarele zac nelucrate în birourile Direcţiilor Judeţene de Pensii. Procesarea acestora nu se poate face pentru că softul Casei Naționale de Pensii nu a fost actualizat pentru calcularea pensiilor celor care ies acum din câmpul muncii.

Oamenii nu pot să afle nici dacă îndeplinesc condiţiile pentru a ieși la pensie, nici dacă venitul pe care îl vor primi este destul de convenabil pentru a lua această decizie.