Impozitarea pensiilor. Românii care vor fi taxați de la 1 ianuarie

Pensionari Sursa foto: Dreamstime

Pensiile vor fi impozitate, conform noii legi propusă de Ministerul Muncii și aprobată de Parlament, Informația a fost confirmată chiar de ministrul PSD Simona Bucura Oprescu. Astfel, chiar dacă va exista o majorare cu 13,8%, de la 1 ianuarie, pensionarii români vor trebui să plătească și un impozit de 10%.

Pensiile românilor vor fi impozitate, de la 1 ianuarie, dacă vor depăși valoarea de 2.000 de lei. Măsura este prevăzută în noua lege promovată de PSD și PNL. Informația a fost confirmată chiar de ministra Muncii, social-democrata Simona Bucura Oprescu. Astfel, chiar dacă politicienii se laudă că le-au majorat veniturile, pensionarii români vor fi taxați de stat cu 10%.

Pensiile românilor vor fi impozitate

Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a confirmat că, de la 1 ianuarie, va fi aplicat un impozit pe venit pensionarilor care câștigă mai mult de 2.000 de lei.

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (...) De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii. În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a declarat ministra PSD.

Noua lege privind pensiile, 282/2023, vine cu o serie de modificări privind impozitarea veniturilor pensionarilor. Sunt aspecte pe care politicienii puterii, aflați în pragul alegerilor, evită să le spună public. Aceștia vorbesc doar de majorările pe care le vor acorda.

Ministrul Muncii, despre noua Lege a pensiilor. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cum se va aplica impozitul pe pensii

Legea care reglementează pensiile românilor introduce un plafon de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei pentru pensionari. Persoanele care primesc pensii mai mici de 2.000 de lei pe lună, nu vor datora impozit pe venit. celelalte în schimb, vor fi obligate să plătească 10% pentru veniturile din pensiile contributive.

Cota de impozitare se va aplica indiferent de nivelul veniturilor.

Impozitul pe veniturile din pensiile românilor se reține de către plătitor, adică de Casa Națională de Pensii publice, la data efectuării plății. Banii colectați de la pensionarii români vor fi virați către bugetul de stat până la dată de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata pensiei.

Pensiile speciale se impozitează progresiv

Guvernul a propus și impozitarea pensiilor speciale, aplicând o cotă de impozitare progresivă. Pentru veniturile rezultate din componenta contributivă se va aplica impozitul de 10%. Pentru celelalte venituri din pensiile speciale, din componenta necontributivă se vor aplica mai multe cote. Acestea sunt stabilite în funcție de valoarea sumei primite:

  • 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net;
  • 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
  • 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.