Pensiile noastre și pensiile lor. Legile speciale care împart România în două

Pensiile noastre și pensiile lor. Legile speciale care împart România în două

Un parlamentar va primi în plus la pensie suma de 1.550 lei, pentru un singur mandat de patru ani executat. La această sumă „fabuloasă” nu reușesc să ajungă aproape 90% dintre pensionari, care după o viață întreagă de muncă primesc acum sub 1.500 lei.

O serie de legi speciale trecute de-a lungul ultimilor ani prin Parlament au creat între pensionari o falie uriașă. Pe de o parte sunt sunt oamenii de rând, „talpa” țării, care au susținut cu munca lor economia, de cealaltă parte sunt privilegiații, care încasează pensii ce nu țin cont de valoarea contribuțiilor achitate.

Deși le-a votat, PNL promite desființarea pensiilor speciale

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea celor dintâi se zbat la limita supraviețurii. ● Pensia medie în România ajungea, în luna iunie, la 885 de lei, mult sub valoarea coșului minim de consum, estimat de autorități la circa 1.450 lei, potrivit informațiilor obținute de EVZ. ● Conform statisticilor primite de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), la nivelul lunii iunie în sistemul public de pensii existau 5,09 milioane de pensionari. ● Dintre aceștia, circa 4,5 milioane de pensionari, adică 90% din total, încasează pensii sub 1.500 de lei. ● Mai rău, peste jumătate de milion (566.150 de beneficiari) sunt extrem de săraci și depind de indemnizația socială de la stat pentru a ajunge cu nivelul pensiei la suma de 400 de lei, cât e nivelul minim garantat printr-o Ordonanță din 2009 adoptată de guvernul Boc. Alt fel, ar fi trebuit să se limiteze la 100-200 de lei pensie lunară sau chiar mai puțin, pentru că există și cazuri din acestea.

Cât ar fi trebuit să câștige un parlamentar

Așa cum arată statistica CNPP, alți peste jumătate de milion de pensionari încasează între 400 și 500 de lei lunar, iar 460.000 de români au pensie între 500 și 600 de lei. Exemplele pot continua, dar ele arată această realitate dramatică.

● De cealaltă parte, o serie de legi speciale au creat o „castă” a pensionarilor privilegiați, care încasează pensii necorelate cu vechimea în muncă și valoarea contribuțiilor plătite la stat. Cel mai recent exemplu este cel al parlamentarilor, care, în decembrie anul trecut, și-au aprobat indemnizații speciale care pot ajunge la 4.600 de lei, pentru trei mandate executate.

● Potrivit unor specialiști în pensii consultați de EVZ, ca cineva să ia astăzi o pensie de 4.600 de lei ar fi trebuit să câștige în 35 de ani de activitate cam de cinci ori salariul mediu brut pe economie. Astăzi, ar trebui să aibă un câștig brut salarial de peste 13.000 de lei. Comparativ, un parlamentar câștigă, în medie, circa 6.000 de lei brut.

● Pentru un singur mandat de patru ani executat, un parlamentar, senator sau deputat, va primi în plus la pensia pentru limită de vârstă suma de 1.550 de lei. La această valoare, așa cum am arătat, nu au reușit să ajungă aproape 90% dintre toți pensionarii din România, după o viață întreagă de muncă.

În expunerea de motive a legii, inițiate de 228 de senatori și deputați, un număr record pentru o inițiativă legislativă, justificarea a fost că parlamentarii sunt „organul suprem reprezentativ al poporului”, nu au calitate de angajați, „activitatea acestora desfășurându-se în slujba Poporului și nu a Parlamentului României”. De asemenea, parlamentarii susțin că ei nu primesc acum salariu, ci „indemnizație”, astfel încât nu pot beneficia de aceleași criterii de pensionare conform Codului Muncii.

Banii, luați de la toți și mutați doar la unii În Legea 357/2015 care le instituie aceste drepturi, parlamentarii au avut grijă să precizeze textual că de aceste indemnizații vor beneficia și foștii parlamentari, astfel, că circa 700 de pensionari, care au fost parlamentari chiar și un an, se vor bucura de acest privilegiu. ● La rectificarea bugetară din august, Guvernul a alocat pentru plata pensiilor speciale ale acestora suma de 20 de milioane de lei. În afară de parlamentari, de la aprobarea Legii pensiilor nr. 263/2010, alte 7 categorii de pensii speciale au fost introduse.

● Noul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat recent că trebuie să se revină la un sistem de pensii unitar pentru ca el să fie echitabil. „Banii sunt luați de la toți ceilalți. Iau dintr-un coș mare și dau unor categorii speciale niște pensii care creează o structură privilegiată. Dacă vom continua așa, pensiile nu au cum să crească pentru toți”, a afirmat ministrul.