Politica
Pensiile militare, în Camera Deputaților. Gabriel Oprea: Asigurarea unei pensii corecte pe măsura riscurilor și privațiunilor e un gest de solidaritate
- Larisa Bernaschi
- 30 iunie 2015, 13:13
Proiectul de lege privind pensiile militare de stat urmează să fie votat în Camera Deputaților. Premierul interimar, Gabriel Oprea, a susținut, în plenul Camerei, că acest act normativ este un gest de solidaritate față de militari.
"Când suntem la greu ne bazăm pe militari. Când sunt ei la greu trebuie să știe că se pot baza pe noi, pe România. Acesta este sensul votului de azi și mesajul pe care vrem să îl transmitem - solidaritate. Asigurarea unei pensii corecte pe măsura riscurilor și privațiunilor e un gest de solidaritate pe care societatea îl aprobă și îl susține", a spus Oprea.
Premierul interimar a menționat că haina militară se îmbracă prin vocație și că cei care o poartă nu cer nimic, nu vor privilegii, dar acest act normativ "spune care este locul pe care vrem să îl asigurăm militarilor în societate și locul armatei între instituțiile statului, ce statut vrem să avem în viitor în cadrul NATO, cum înțelegem și ne asigurăm viitorul și țara".
"Nu există un stat puternic fără o armată puternică, militari respectați de populație care pleacă în misiune fără grija zilei de mâine. Legea e recunoașterea meritelor, riscurilor și sacrificiilor făcute de militari".ț
Proiectul de lege a trecut de Senat, iar la ora 14.00 va avea loc votul în Camera Deputaților, ca for decizional.
Principala modificare a proiectului prevede că baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizată la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor. Prin proiectul de lege se revine în principal la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat — pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș.
Proiectul de act normativ instituie un sistem de pensii militare de stat și alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, stabilește faptul că plata pensiilor se face din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, MAI și SRI. Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat să plătească contribuția aferentă lui; angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat.
Potrivit amendamentului propus de senatorul PSD Șerban Nicolae, adoptat de Comisiile raportoare și de plen, începând cu anul 2021 cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
Recomandările noastre