Pensiile mici nu se mai măresc! Eliminarea impozitării sub 3.000 de lei ar putea fi abandonată, potrivit surselor politice

Pensiile mici nu se mai măresc! Eliminarea impozitării sub 3.000 de lei ar putea fi abandonată, potrivit surselor politice

Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi majorate, prin eliminarea impozitelor și contribuțiilor, susțin surse politice, deoarece PSD și PNL nu reușesc să ajungă la o înțelegere pe acest subiect.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă nu mai are în vedere o majorare a pensiilor mai mici de 3.000 de lei, prin eliminarea impozitelor și contribuțiilor. Conform unor surse politice, disputele dintre PSD și PNL pe acest subiect, provoacă victime colaterale în rândul pensionarilor. Noul pachet social propus de PSD nu va mai conține și eliminarea impozitelor pentru pensiile sub 3.000 de lei deoarece în coaliție nu s-a ajuns la o înțelegere pe acest subiect.

Budăi, un an de promisiuni

Totul a pornit de la declarațiile liderilor PSD, de zilele trecute, și în special de la cele ale lui Marius Budăi, ministrul Muncii. El a ieșit în spațiul public, vorbind despre o majorare a pensiilor, dar și despre o creștere a salariului minim la 3.000 de lei, fără să discute, în prealabil, cu partenerii de coaliție.

Iar acest lucru i-a iritat pe liberali care s-au plâns că partenerii social-democrați lansează „populisme” fără acoperire. Mai mulți liberali, între care Alina Gorghiu, Gigel Știrbu, Raluca Turcan și Dan Vîlceanu i s-au plâns lui Nicolae Ciucă de strategia de comunicare a PSD care i-a pus în fața faptului împlinit.

Sursa foto: EVZ

Nicolae Ciucă s-a răzgândit

Deși inițial a dat impresia că este în favorarea acestor măsuri sociale, premierul Nicolae Ciucă s-a răzgândit. Dacă la începutul lunii august declara că este de acord cu eliminarea impozitării pensiilor de până la 3.000 de lei, acum susține altceva.

„În acest moment, cred că sunt suficient de efervescente discuţiile pe acest subiect. Revin la ceea ce am afirmat anterior. E o distanţă foarte mare de la vorbe la fapte. Cum, de altfel, este distanţă foarte mare de la ceea ce înseamnă a impune sau a comunica, precum este cea de la a face ce trebuie, a fi responsabil şi un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetăţenii ţării”, a spus Nicolae Ciucă.

În schimb, coaliția ia în discuție o altă propunere făcută de ministrul Muncii, Marius Budăi, care vizează majorarea pensiei minime de la 1.000 la 1.100 de lei şi a valorii punctului de pensie de la 1.586 de lei, cât este în prezent, la 1.745 de lei. Reglementarea ar urma să intre în vigoare începând cu prima zi a anului viitor.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Pentru Adrian Câciu nu există pensii speciale

Majorarea pensiilor de până la 3.000 de lei prin eliminarea impozitării a fost o propunere agreată și de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD). În urmă cu o săptămână, el spunea analiza cu privire la impactul bugetar al măsurii este finalizată și urmează să fie discutată în coaliţie când va fi cazul.

„Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pentru tot ceea ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării a pensiilor aşa-zis speciale. Analiza este finalizată. Când coaliţia va considera că este oportun să discutăm - şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, a afirmat Adrian Câciu.

Conform informațiilor statistice, un număr de 4,3 milioane de români primesc pensii mai mici de 3.000 de lei. În acest moment, pensiile de peste 2.000 de lei sunt sunt impozitate, deci vizați de măsura neimpozitării ar fi fost cei care primesc între 2.000 și 3.000 de lei, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News