Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară

Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară Nicolae și Elena Ceaușescu Sursa foto: EVZ

România. Pensiile cele mai mari din România se plătesc, conform statisticilor INS, în fostele centre industriale comuniste. Se poate spune că este moștenirea pe care dictatorul Nicolae Ceaușescu a lăsat-o oamenilor din aceste zone.

În județele Gorj, Hunedoara, Braşov sau Galaţi se plătesc drepturi dintre cele mai mari românilor ieșiți din activitate. În aceste zone au funcționat coloșii industriei comuniste. În zilele noastre, însă, cu excepția Brașovului, se poate spune că celelalte județe sunt printre cele mai sărace din țară.

Pensiile cele mai mari în zonele cele mai sărace

Județele Gorj, Hunedoara, Braşov sau Galaţi au ocupat primele locuri între centrele industriale din perioada comunistă. În prezent, în aceste județe, ajunse pe ultimele locuri în ceea ce privește nivelul de trai, se plătesc pensiile cele mai mari din țară.

Judeţele Hunedoara și Gorj au fost, de exemplu, importante centre ale industriei siderurgice şi ale mineritului de cărbune. Oraşe precum Hunedoara şi Petroşani erau faimoase pentru complexurile industriale mari. În perioada comunistă aproape că nu era zi în care să nu se facă referire la activitatea industrială din această regiune.

Ulterior, după 1989, când industria siderugică și cea minieră au decăzut, a scăzut și nivelul de trai în regiune. Locurile de muncă s-au redus, iar fostele centre industriale s-au depopulat. Au rămas, în schimb, pensionarii care câștigă printre cele mai mari venituri, datorită muncii dificile pe care au depus-o. Într-un clasament bazat pe datele INS, județul Hunedoara se află pe primul loc la pensiile plătite, peste municipiul București.

Galațiul a fost, de asemenea, un centru important al industriei siderurgice. Platforma siderurgică era atât de mare încât aici lucrau majoritatea gălățenilor. Situația s-a schimbat după 1989, când combinatul a intrat în declin. După privatizarea sa, la începutul anilor 2000. activitatea s-a redus. Au rămas, la fel ca în Hunedoara și în Valea Jiului, pensionarii remunerați pe măsură, pentru munca grea.

Industria comunistă

Industria comunistă Sursă foto: Arhiva EvZ

Harta pensiilor din România

În trimestrul I al anului 2024 numărul mediu de pensionari, în România, a fost de 4.977.000 persoane, în scădere cu 4.000 persoane faţă de trimestrul IV al anului 2023. Datele apar în ultimul buletin statistic dat publicităii de Institutul Național de Statistică. Potrivit datelor privind pensiile, venitul mediu, înregistrat la nivel național este de 2.250 lei.

Pensiile cele mai mari, cu excepția municipiului București, sunt încasate în fostele centre industriale, Hunedoara și Gorj. Astfel, în județul Hunedoara, venitul mediu pe care îl încasează un pensionar este de 3.044 lei. Pe locul secund se clasează Municipiul București, cu 2.906 lei, iar pe locul trei se situează județul Gorj cu 2.736 lei.

În județele din Moldova, Maramureș și din sudul țării, pensionarii primesc lunar sume cu puțin peste 1.000 de lei. Pensiile cele mai mici se plătesc în  judeţul Botoṣani, 1.811 lei, în Vrancea, 1.826 lei și Giurgiu, 1.828 lei.

De menționat că 1.143.500 persoane beneficiază de prevederilor OUG nr.6/2009 privind pensia socială minim garantată.

legea pensiilor, o gogoașă

Pensionari / Sursă foto: Dreamstime

Pensiile cresc de la 1 septembrie

Recalcularea pensiilor va aduce venituri mai mari, din septembrie, pentru 3.806.270 de pensionari, dintr-un total de 4.609.830. Începând cu luna septembrie, după aplicarea noilor reglementări, pensia medie va crește la 2.761 de lei.

Pentru a susține pensiile majorate, Guvernul a aprobat un Memorandum care prevede creșterea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat. În luna august 2024, suma suplimentată s-a ridicat la 600 de milioane de lei.

Conform statisticilor prezentate de Ministerul Muncii, un număr de 1.960.012 pensii vor fi majorate cu sume cuprinse între 1 și 500 de lei. Alte 1.033.580 de pensii vor crește cu sume cuprinse între 501 și 1.000 de lei. Peste 721.000 de pensii au beneficiat de majorări între 1.001 și 2.000 de lei, iar un 7.681 vor crește cu peste 3.000 de lei.