Pensiile din Pilonul II, si la peste 35 de ani

Pensiile din Pilonul II, si la peste 35 de ani

Romanii intre 35 si 45 de ani pot opta pentru contributia la pensiile private obligatorii intre august si noiembrie 2007.

Persoanele care au peste 35 de ani, dar mai putin de 45 de ani pot opta pentru a contribui la Pilonul II de pensii private: cele obligatorii. Conditia este insa sa opteze pentru un fond in perioada august-noiembrie 2007.

Daca uita sa faca aceasta optiune in perioada mentionata, acestea nu vor mai putea opta pentru a avea o contributie la fondurile autorizate pe Pilonul II. Vor putea in schimb sa contribuie la un fond de pensii facultative.

Pentru a beneficia insa de o pensie facultativa, cu exceptia cazului in care aceasta este oferita de angajator, vor trebui sa scoata bani din buzunar. Cei care opteaza pentru a contribui la fondurile de pensii obligatorii nu trebuie sa scoata bani din buzunar.

Contributiile la Pilonul II sunt retinute din contributiile pentru pensia de stat. Cei care au mai putin de 35 de ani sunt obligati sa opteze pentru unul dintre fondurile din Pilonul II.

Incepe batalia pe facultative

Aviva va incepe in cel mult doua saptamani sa vanda produsul de pensii facultative: „Pensia mea”, conceput pentru persoanele cu un apetit moderat de risc.

Un procent de 75% din valoarea contributiilor va fi investit in instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligatiuni, alte instrumente ale pietei monetare), iar diferenta de 25% din valoarea sumelor adunate - in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, au anuntat reprezentantii companiei. Investitiile pe piata de capital vor fi facute in titlurile celor cinci SIF-uri si in cele cuprinse in compozitia indicelui BET.

Allianz Tiriac a anuntat in urma cu cateva zile ca va incepe sa vanda produsele de pensii facultative in iunie. Compania va autoriza doua fonduri de pensii facultative, „AZT Moderato” si „AZT Vivace”.

In cazul primului fond, un sfert din fondurile atrase de la clienti vor fi plasate pe piata de capital nationala si internationala. Restul fondurilor vor fi investite in instrumente cu venit fix.

In cazul „AZT Vivace”, 50% din fondurile clientilor vor fi plasate in actiuni, acest fond avandu-i ca tinta pe cei care isi asuma un risc mai mare pentru a avea posibilitatea de a avea randamente mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News