Pensiile au fost indexate cu 6%. A crescut și venitul lunar minim garantat

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile din Republica Moldova au fot indexate cu 6%. Astfel, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare va fi de 2.778 de lei, iar pensia medie crește la 3.926 de lei.

În cazul pensiei, indexarea s-a aplicat celor care nu depășesc salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul în curs, adică 13. 700 de lei.

În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat. Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime.

Cu cât vor pensiile pentru dizabilitate

Cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi în cazul dizabilității severe – 2083,40 lei, în cazul dizabilității accentuate – 1944,50 lei, iar în cazul dizabilității medii – 1.388,93 lei.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, indexarea pensiilor se realizează pentru 679,9 mii de beneficiari, inclusiv 528,6 mii de beneficiari de pensii pentru limită de vârstă și 98,8 mii de beneficiari de pensii de dizabilitate. Potrivit legii, pensiile sunt indexate în fiecare an pe 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finele anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.

Sursa foto: Unsplash

Totodată, începând cu ziua de 1 aprilie se indexează și nivelul venitului lunar minim garantat cu 4,2%. După indexare, acesta va va fi de 1.634 de lei pentru un adult și 1.700 de lei pentru un copil. Nivelul venitului lunar minim garantat se utilizează la stabilirea prestației de ajutor social. Conform prognozelor, în anul 2024, circa 25.000 familii defavorizate vor beneficia lunar de ajutor social. Mărimea medie a prestației este de 2.400 lei, potrivit ipn.md.

Vârsta de pensionare va crește în Republica Moldova

Vârsta standard de pensionare pentru femei în Republica Moldova va crește treptat până în anul 2028, până la 63 de ani, iar stagiul de cotizare va crește până la 34 de ani. Această prevedere a intrat în vigoare din anul 2020.

Pensia pentru limită de vârstă. Începând cu 1 iulie 2023, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 ani 6 luni, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani 6 luni.

Totodată, pentru bărbaţi, vârsta de pensionare rămâne neschimbată, fiind de 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

Conform prevederilor legii, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au crescut cinci şi mai mulţi copii până la vârsta de 8 ani. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, de la 1 iulie 2023, constituie 57 ani 6 luni.