Pensiile private. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2024
- Iulia Moraru
- 27 noiembrie 2023, 19:32
Noi date dezvăluie că Noul Cod Fiscal prezintă unele ambiguități, deschizând calea către o posibilă impozitare progresivă a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private. Acestea sunt incorect asimilate pensiilor de serviciu.
Începând cu 1 ianuarie 2024, veniturile din pensii private, denumite Pilonul II obligatoriu și Pilonul III Facultativ, au fost incorect asimilate cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu.
Riscul ca românii să plătească până la 20% din veniturile din pensii private
Având în vedere această situație, în loc să fie impozitate la cota normală de 10%, așa cum este în prezent și similar cu pensiile plătite din sistemul public, plățile din fondurile de pensii private ar putea fi supuse unui regim fiscal cu cote progresive de 15% sau 20% începând cu 1 ianuarie 2024.
Acest regim fiscal este considerat cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire și investiții din România.
„Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanţii la fondurile de pensii private şi beneficiarii plăţilor. Astfel că APAPR a demarat, în dialog instituţional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguităţi legislative”, se arată în comunicatul emis de APAPR.
APAPR solicită modificarea Codului Fiscal
APAPR a făcut o solicitare publică pentru modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101).
Totul în vederea reflectării corecte a diferenței dintre principiul contributiv, care guvernează în mod distinct pensiile private, și principiul necontributiv al pensiilor speciale.
În esență, Asociația propune menținerea cotei actuale de impozitare de 10% pentru pensii private. Și eliminarea prin urmare a aplicării cotelor de 15% sau 20%.
Această revizuire legislativă necesară are ca interes plăți anuale de miliarde de lei către sute de mii de români. Mai ales având în vedere că nivelul plăților efectuate de fondurile de pensii private înregistrează o creștere exponențială.
Peste 2,36 miliarde de lei plătite de fondurile de pensii private în pilonul II și III
Până în prezent, Asociația raportează că toate fondurile de pensii private au efectuat plăți însumând peste 2,36 miliarde de lei pentru aproape 210.000 de beneficiari.
Proiecțiile indică faptul că, exclusiv pentru Pilonul II, plățile vor atinge suma de 1 miliard de lei în 2023.
Această sumă se apropie de totalul de 1,1 miliarde de lei plătit în decursul celor 15 ani între 2008 și 2022. Trendul de creștere exponențială se preconizează că va continua și pe viitor.