Viitorii pensionari, participanţi la unul din fondurile de pensii private Pilon II, au devenit investitori la un gigant minier de importanță strategică. Este vorba despre aproximativ 800.000 de români care au ales fondul BCR Pensii.
Rio Tinto este un grup anglo-australian care a reușit o achiziție strategică pentru viitorul pieței de automobile electrice. Gigantul minier a devenit proprietarul companiei Arcadium Lithium, pentru 6,7 miliarde de dolari.
Pensionari investitori într-un grup strategic
Tranzacția realizată transformă grupul Rio Tinto în cel de-al treilea mare producător de litiu la nivel mondial. Este o veste bună pentru cei 800.000 de pensionari care au ales BCR Pensii pentru investiții în Pilonul II. Administratorul român a investit suma de suma de 20 de milioane de lei, în acest grup, pentru achiziția unei participații de 0,18%.
În acest context, evoluția acțiunilor Rio Tinto, pe piața bursieră se va reflecta și în veniturile din Pilonul II pentru viitorii pensionari ai BCR Pensii.
Preluarea Arcadium Lithium, pentru 6,7 miliarde de dolari, a fost o tranzacție strategică. Aceasta arată că și companiile miniere se pregătesc pentru expansiunea producției de vehicule electrice. Achiziția a fost favorizată și de scăderea acțiunilor Arcadium Lithium în contextul cererii reduse de litiu, din partea producătorilor. Acţiunile Arcadium au pierdut peste 40% din valoare de la începutul anului.
În urma achiziție, compania rezultată va produce litiu în Argentina, Australia şi Canada. De asemenea, viitoarea companie va desfășura operațiuni de prelucrare a metalului în Quebec. În acest context, activitatea grupului este privită cu interes și de cei aproape un milion de viitori pensionari români.
Achiziție istorică pe piața producției de litiu
Grupul minier în care își pun speranțele viitorii pensionari BCR Pensii a convenit să achiziţioneze Arcadium Lithium. Conform anunțului citat de Financial Times, grupul plătește 5,85 dolari pe acţiune, reprezentând o primă de 90% faţă de preţul de închidere al Arcadium din 4 octombrie.
Este cea mai mare achiziţie de pe piața producției de litiu realizată vreodată. Odată cu această tranzacție, Rio Tinto devine al treilea cel mai mare producător de litiu din lume. De altfel, Jakob Stausholm, directorul executiv al Rio Tinto, a declarat că este vorba despre „o afacere de top în sectorul litiului, alături de operaţiunile noastre de succes din aluminiu şi cupru, pentru a sprijini tranziţia energetică necesară”.
El s-a arătat încrezător că litiul va continua să fie o piaţă „atractivă şi cu o creştere ridicată” pe termen lung. De menționat că preţurile litiului au scăzut semnificativ în acest an. Oferta a fost excedentară în contextul cererii sub așteptări din partea producătorilor de vehicule electrice.
„Credem că aceasta este o ofertă convingătoare în numerar, care reflectă o valoare deplină şi echitabilă pe termen lung pentru afacerea noastră şi, în acelaşi timp, reduce riscurile acţionarilor noştri legate de implementarea portofoliului nostru de dezvoltare şi de volatilitatea pieţei”, a comentat Paul Graves, directorul executiv al Arcadium Lithium.
O investiție de interes pentru pensionari
Rio Tinto este o companie minieră și metalurgică cu sediul în Regatul Unit. Compania care a devenit de interes și pentru viitorii pensionari români este implicată, în principal, în producția de materiale esențiale. Portofoliul companiei implică producția de minereuri de fier, aluminiu, cupru și alte minerale de interes strategic.
Compania operează o rețea de 16 mine de fier, patru terminale portuare independente și o rețea feroviară de 1.700 de kilometri cu infrastructura aferentă, în regiunea Pilbara din Australia de Vest.
Producția de aluminiu implică mine de bauxită, în Australia, Brazilia și Guineea, rafinării de alumină și topitorii de aluminiu.
Segmentul producției de cupru implică extracția și rafinarea cuprului, aurului, argintului, molibdenului și a altor produse secundare.