Pensii mărite cu 40%? Băsescu are informaţia de top pe birou! News alert

Pensii mărite cu 40%? Băsescu are informaţia de top pe birou! News alert

Fostul şef de stat Traian Băsescu a intervenit recent la Radio România Actualităţi şi a identificat soluţiile pe care le poate implementa România în actualul context economic în care o este estimată o criză financiară de proporţii.

Conform sursei citate, Traian Băsescu este convins că numai prin două proiecte majore, România poate dribla cu succes problemele economice.

De asemenea, fostul lider de la Cotroceni s-a referit şi la mărirea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, o măsură anunţată de Guvernul Orban.

„Sori Croitorescu: Bună ziua, tuturor. Din ce în ce mai multe voci se aud spunând despre o criză economică fără precedent care va urma sau va fi poate concomitentă pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Precedenta situație de acest fel a fost în anii 2007 - 2009, când a fost criza financiară, de care ne amintim cu foarte puțină plăcere. Pe atunci președinte al României era Traian Băsescu. Domnia sa este și astăzi în legătură telefonică directă cu noi, pentru a încerca o analiză comparativă. Bună ziua, domnule Traian Băsescu!

Traian Băsescu: Bună ziua! Bine v-am regăsit. Şi bună ziua şi celorlalţi invitaţi.

Victor Ponta a fost ironizat

(...) Traian Băsescu: Lucrurile sunt total diferite. Numai Victor Ponta, săracu, crede că este o criză care e la fel. În 2009-2010 a fost o criză generată de prăbușirea în 2008 a băncilor americane - Lehman Brothers, probabil vă aduceţi aminte...

Realizator: Sigur.

Traian Băsescu: Una din cele mai mari bănci ale globului - dar cum băncile erau pline de active toxice a fost suficient ca Lehman Brothers să înceapă un lanţ al prăbuşirii băncilor, iar criza băncilor din Statele Unite a trecut oceanul ca și criză a datoriilor guvernamentale.

Ce s-a întâmplat. Băncile europene nu erau nici ele prea sănătoase, dar odată căzute băncile americane nu s-au mai putut finanţa.

Nemaiputându-se finanţa, n-au mai putut să finanţeze guvernele care erau pline de datorii şi în felul acesta a apărut criza datoriilor guvernamentale, asta a fost criza din 2009 - 2010.

Criză diferită faţă de cea din 2009

Acum avem cu totul alt timp de criză. Acum bani sunt pe toate drumurile, pieţele sunt inundate cu bani, fie că le inundă rezerva federală în America, fie că le inundă Banca Centrală Europeană în UE, dar bancile şi-au făcut datoria de a asigura lichiditate în piaţă.

Marea problemă este criza de acum din două motive. În primul rând, o dată cu stoparea producției industriale în ianuarie- februarie de către China s-au rupt lanţurile de aprovizionare şi în Europa, și în Statele Unite, pentru că foarte multe industrii erau dependente de importul de completare din China.

Iar al doilea motiv al crizei în momentul de față este lipsa de consum. Adică, oamenii nu mai cumpără televizoare, stau cu cel de generație puțin mai veche, nu mai cumpărați frigidere, nu mai cumpără mașini, nu mai cumpără excursii scumpe şi vacanţe scumpe, se mulțumesc să meargă la hipermarket, decât să meargă la restaurant și consumul este prăbușit pur și simplu.

Deci aici suntem. Bine, pe urmă venim și constatăm niște probleme ale companiilor, pentru că întreruperea producției a generat lipsă de lichiditate, pe care guvernele o compensează cu aceste garanții pentru creditele pe care societățile să le ia de la bănci.

Bani există, asta-i vestea bună

Deci bani de există; totul este să facă bine hârtiile şi societatea să fie credibilă. Nu suntem în situaţia din 2009.

Realizator: Domnule preşedinte, cu puţin timp în urmă aţi spus într-un interviu că s-ar putea să avem nevoie de FMI şi Banca Mondială, de împrumuturi de la aceste două instituţii, în perioada următoare. Credeţi că nu se poate fără?

Traian Basescu: Am o mare rugăminte: vă rog să mă citaţi exact şi să-mi spuneţi de unde mă citaţi.

Realizator: Din „Ziarul Financiar”; am văzut acest interviu în luna martie, dacă văd eu bine. Spuneaţi dvs că...

Traian Băsescu: În martie încă nu era stabilit programul de relansare al UE. Nimeni nu ştia atunci că o să anuleze Comisia Europeană toate criteriile de la Maastricht, că n-o să mai avem în funcţiune tratatul fiscal... Deci suntem în cu totul alt film.

Realizator: Şi nici nu apăruse planul franco-german recent de 500 de miliarde, despre care se vorbeşte atât în ultimele zile.

BCE joacă un rol-cheie

Traian Băsescu: Nu; acel plan este minor faţă de ce se întâmplă, ce face BCE. Gândiţi-vă că în momentul de faţă sunt garanţii date de comisie - asta era situaţia miercuri, când eu am plecat de la parlament.

Comisia a acordat dreptul pentru garanţii de stat de 1.900 de miliarde, şi tot până miercuri săptămâna trecută BCE dăduse 181 de miliarde guvernelor, contra hârtii de trezorerie.

Realizator: Am înţeles, deci o manevră, un procedeu financiar pe care ni-l permitem acum noi, lumea. Spre deosebire de 2008, când era mult mai dificil de găsit bani.

Traian Băsescu: Da, dar atunci nimeni n-a pus problema unei alte soluţii decât BCE - care, prin Draghi, a pus la dispoziţia statelor UE 2.000 de miliarde, pe care i-a tipărit şi i-a dat statelor.

Document istoric semnat în prezenţa lui Băsescu

Numai că la acea vreme băncile comerciale erau practic scoase din joc. Aduceţi-vă aminte că pentru a menţine cât de cât sistemul bancar minimal ataşat statului român, a trebuit să mergem la Viena, să facem un memorandum prin care toate băncile cu capital străin se angajau - şi documentul s-a făcut scris - să nu scoată banii din România ca să-i trimită la băncile-mamă, care erau în criză.

Iar documentul s-a redactat sub supravegherea FMI, a mea, a guvernatorului şi a preşedintelui Austriei. Realizator: Deci o situaţie mult diferită, spuneţi dvs, şi aţi adus suficiente argumente...

Traian Băsescu: E alt film.

Realizator: Exact, alt film în 2020 faţă de 2008.

Traian Băsescu: Simplu spus, atunci nu erau bani iar acum sunt bani. Atunci ar fi fost comenzi, dar nu putea fi lansată producţia, pentru că nu aveau firmele bani, iar acum nu sunt comenzi, nu e consum.

Atunci aveam şomaj, acum şomajul încă nu e la o rată periculoasă.

Realizator: Sunt, sunt diferenţe majore. Vreau să vă rog să rămâneţi cu noi, domnule Băsescu, până la sfârşitul emisiunii, dacă puteţi, şi să mai interveniţi când simţiţi nevoia, desigur. Mi-ar fi plăcut să fim cu toţii în studio.

Traian Băsescu: Altfel spus, este alt tip de criză. Da.

Avem alt tip de criză

(...) Traian Băsescu: Uitați, spunem toți că nu sunt bani pentru consum și atunci de ce să fac producție? Uitați-vă, la Dacia, că e ditamai grupul Renault Nissan, și Dacia lucrează într-un singur schimb. De ce?

Pentru că nu este consum, nu se cumpără mașini și Dacia e o mașină vândută în Europa, în Africa, în Asia. Marea problemă este că noi nu ieșim din criză îndopând cu bani societățile, ci creând piață, creând comenzi, iar comenzile nu se pot crea decât prin investiții.

Dacă aș putea acum, aş lua 10 miliarde de euro pentru autostrada „Transilvania” - și o să vă spun de ce „Transilvania”: pentru că „Transilvania” are proiecte de execuție făcute, deci doar îi spui constructorului:

«Uite, ăsta e proiectul, ăsta e tronsonul, vino la muncă.» Deci din acest motiv „Transilvania”. ne trebuie o lansare de investiţii rapidă.

Al doilea lucru pe care l-aş face şi care poate de asemenea să producă efecte foarte rapid: 10 miliarde de euro pentru modernizarea şi refacerea sistemului de irigaţii.

Cu aceste două programe, vă asigur că ar fi mii de IMM-uri care ar avea de lucru pe lângă constructori. Gândiţi-vă cât ar trebui să furnizeze IMM-urile pentru sistemul de irigaţii ai României. Sau pentru construcţie de autostrăzi. Ar fi două proiecte...

Realizator: Ar fi o dezvoltare pe orizontală, adică IMM-urile ar putea face diverse... fel de fel de activităţi pentru marile proiecte.

Irigaţiile şi autostrada Transilvania sunt salvarea

Traian Băsescu: Nu. Gândiţi-vă cât ciment trebuie, cât oţel la autostradă, câtă manoperă pentru tot soiul de lucrări de-astea care se fac în timp ce se execută terasamentele.

Deci ar fi o... Şi refacerea sistemului de irigaţii, şi autostrada „Transilvania” ar fi două lucruri excelente. Relansarea o facem prin creşterea cererii, dar nu neapărat cerere să cumpăr salam, ci cerere să mi se facă prestaţii. Iar cererea de a mi se face prestaţii nu se poate decât prin lansarea unor lucrări de investiţii mari.

Cine crede că dacă mărim pensiile cu 40% se relansează industria se înşală. Soluţia este să facem investiţii. Asta e.

(...) Traian Băsescu: Daţi-mi voie, înainte să răspundă domnul Liviu Rogojinaru (secretar de stat în  Ministerul Economiei), să vă atrag atenţia asupra unui lucru, în încheierea a ceea ce am spus mai înainte: Cîţu este singurul ministru de Finanţe, alături de Ialomiţianu, care pe timp de criză a mărit banii pentru investiţii.

A crescut banii la Ministerul Transporturilor şi a crescut sumele la Ministerul Dezvoltării. Asta e soluţia! Vă mulţumesc!

Realizator: Vă mulţumim şi noi!

Transcript realizat de Rador