Câți bani vor merge la pensii în 2024. Calculele Ministerului Muncii

Câți bani vor merge la pensii în 2024. Calculele Ministerului MunciiBani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisiile parlamentare de buget-finanțe au aprobat bugetul Ministerului Muncii şi pe cel al Casei Naţionale de Pensii Publice.

Simona Bucura-Oprescu a spus că „vom avea, după 1 ianuarie 2024, o cheltuială de 125,9 miliarde lei” pentru viitoarele pensii. Ulterior, suma va fi de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creștere suplimentară în septembrie de 10 miliarde de lei.

Pensii majorate și impactul asupra bugetului de la 1 ianuarie 2024

Cheltuiala cu pensiile după 1 ianuarie 2024 va fi de 125,9 miliarde lei, anual. Ulterior, aceste cheltuieli vor crește cu 10 miliarde lei din septembrie:

„Vom avea, după 1 ianuarie 2024, o cheltuială de 125,9 miliarde lei. După aceea, suma va crește la 135,9 miliarde lei. Asta înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună.

În total este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget”, a completat Bucura-Oprescu.

Fonduri pentru pensii

Banii pentru creșterea pensiilor sunt prevăzuți în buget

Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată dacă din subvenția de 25 miliarde va fi achitată indexarea şi recalcularea pentru noile pensii:

„Nu, nu se bazează exclusiv pe acea subvenţie, fiindcă dacă veţi calcula impactul legat de majorare şi indexare, veţi vedea că acesta este mai mare.

Dar, până la complementaritatea sumei vom avea  subvenţie”, a afirmat ministrul în Parlament.

În privința banilor la buget pentru anul 2025, după ce s-a spus că ar fi nevoie de 1,8% din PIB, Ministrul Muncii a spus:

„Este foarte important ca românii să ştie că astăzi noi discutăm bugetul anului 2024”, a spus aceasta.

Legea pentru pensii este sustenabilă

Bugetul Ministerului Muncii creşte în 2024 cu 13,3%, iar cel al Casei Naţionale de Pensii Publice cu 20,3%:

„Legea 360/2023 în vigoare acum cu privire la sistemul public de pensii este o lege sustenabilă. De fiecare dată este important de văzut care sunt priorităţile Guvernului.

Sigur e foarte important ca noi să găsim resursele necesare de aşa manieră încât românii care au muncit să primească pensii decente şi corecte. Discutăm de bugetul de stat acum.

Vă rog să vă uitaţi în buget şi veţi constata că, în 2024, bugetul prevede banii pentru majorarea pensiilor cu 13,8 din ianuarie, respectiv pentru recalcularea acestora şi punerea în plată începând cu 1 septembrie. Nu avem aici o creştere medie. Avem creşterea fiecăreia dintre pensiile românilor în 2024”, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.