Un proiect de lege care a intrat în dezbaterea Senatului României, se referă la majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele l și ll de muncă.
Este vorba despre persoanele care au lucrat în industria petrochimică, și pentru care vechimea în muncă va fi reîncadrată în grupele l și ll.
Legea inițiată de senatorul PSD, Laura Mihaela Moagher, se referă ”activitățile desfășurate de muncitorii și personalul tehnic operativ, pe întreg teritoriul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profilul chimie și petrochimie, încadrate în grupele l sau ll de muncă potrivit legislației anterioare”.
Legea Pensiilor urmează să fie amendată prin votul senatorilor, în cazul persoanelor care au lucrat în aceste domenii de activitate.
Astfel, vechimea în acest domeniu este asimilată la ”categoria de muncă specială”.
”Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități la locurile de muncă încadrate în grupele 1 și 2 de muncă, potrivit legislației anterioare aflate în unitățile din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profi chimie și petrochimie”, se mai arată în proiectul de lege.
Pensii mai mari cu vechime mai mare
Pentru persoanele care au lucrat în domeniul petrochimiei, legea actuală nu le-a conferit niciun drept suplimentar, deși au activat într-un mediu toxic și periculos.
Acum, prin proiectul de lege de la Senat, se prevede că pentru cei care au lucrat ”25 de ani în locurile de muncă prevăzute la articolul 30 alin. 1, lit. h-m, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani”.
Cu alte cuvinte, cei care au în acest domeniu o vechime de 25 de ani, continuă, vor beneficia de un spor de 13 ani. Calculul matematic arată că la pensie, trebuie să se țină cont de o vechime de 38 de ani, și nu de 25 de ani ca și până în prezent.
”Drepturile de pensie recalculare se acordă începând cu luna viitoare următoarei celei în care a fost depusă solicitarea. În situația în care după aplicarea prevederilor de la alin. 1 și 2, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cuantumul mai avantajos”, se mai arată în proiectul de modificare a Legii Pensiilor, aflat la Senatul României.