Pensii 2022. Până când își mai pot cumpăra românii vechime în muncă. Pe ce perioadă se face plata

Vechime în muncă. Sursa foto: Dreamstime.com

Din ce în ce mai mulți români au început să își cumpere vechimea în muncă. Ei mai pot face acest lucru până vara viitoare. Trebuie completată o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere.

Mulți români și-au plătit vechimea în muncă. Potrivit datelor oficiale, sunt deja peste 16.500 care au dat, cu această ocazie, la bugetul statului în jur de 173 de milioane de lei, iar acest lucru se mai poate face până anul viitor.

„- Să cumpere 5 ani! Se pot cumpăra 6 ani! 6 ani! - Știu, până la în august 2023”.

Românii merg la ghișeele Casei de Pensii a Muncipiului București. În prezent sunt semnate peste 2.200 de contracte, cu 500 mai multe față de anul trecut.

O parte din doritori au lucrat la negru sau nu au fost asigurați de angajator, deși aveau carte de muncă.

Nicolae Zamfir: Mi-au plătit banii pe orele lucrate, dar în cartea de muncă nu a trecut nimic! Funcționar: Nu l-a declarat! Nicolae Zamfir: Exact! Și am fost tâlhăriți, tâlhăriți! De zece ani, la mine sunt furați! Și acum sunt nevoit, am un salariu minim pe economie, că am aprope 60 de ani și îmi mai cumpăr și eu ca amărâții”.

„Normal, trebuia să am 27 și eu nu am pe cartea de muncă decât atât în 9 ani, 9 luni și 24 de zile. Mi s-a ținut cartea în sertar și nu mi s-au pus anii pe ea. Nu a plătit, decât atât, la medicul de familie, în rest, nu am avut nimic plătit”, a mai spus o femeie care a lucrat la negru.

Potrivit legislației, doritorii pot achita contribuții la pensie între o lună și șase ani. Cele mai multe solicitări sunt pentru începutul anilor 2000, perioada în care majoritatea au plecat din țară, mai exact a celor care s-au dus la muncă în strainate.

Cum se plătește vechimea în muncă

Contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, 640 de lei pe luna. Cu toate astea, mulți plătesc bani în plus pentru o pensie mai mare.

De exemplu, un român plătește contribuții la un venit de 5.000 de lei și va vira în bugetul casei 90.000 de lei pentru o perioadă de 6 ani.

„Plătește integral, fie o singură transă, fie în tranșe lunare până la 31 august 2023”.

Reprezentații Casei de Pensii au precizat că trebuie urmărite contribuțiile, fie direct din contul online, fie la ghișeele casei de pensii.

Alina Frățică, șef Serviciu și Contribuții Sociale: „Toți contribuabili ar trebui să își urmărească plățile făcute de angajatori din 2001 până în prezent, pentru că au fost cazuri când angajatorii fie au omis să plătească CASS-ul, fie din rea voinață și s-au trezit la depunerea dosarului de pensionare că nu aveau contribuțiile plătite”.

Doritorii trebuie să facă o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. Plata se face pentru perioadele în care nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj, potrivit stirileprotv.ro