Pensie de 8.200 de lei pentru un profesor. Condițiile care trebuie îndeplinite

Pensie de 8.200 de lei pentru un profesor. Condițiile care trebuie îndeplinite sursa foto: pexels.com

Pensie de peste 8.000 de lei pentru un profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, începând din luna septembrie. Calculul a fost făcut de sindicaliștii din Educație. În fapt, calculele se referă doar la o categorie foarte restrânsă de cadre didactice, universitare.

O pensie consitentă, de peste 8.200 de lei, va primi un profesor, începând cu luna septembrie a anului 2024. Afirmația îi aparține unuia dintre sindicaliștii din Educație, Anton Hadăr. Însă, nu orice cadru didactic va beneficia de un astfel de venit.

Ci doar acei profesori, bărbați, care au o vechime de cel puțin 44 de ani. Aceasta cu condiția ca în noiembrie, înainte de prima majorare, pensia să fi fost de cel puțin 6.563 lei .

Pensie uriașă în Educație, dar nu pentru oricine

Un profesor precum cel descris de sindicalist ar fi trebuit să activeze aproape neîntrerupt în sistemul de educație, de la ieșirea de pe băncile facultății. Chiar și așa, un astfel de dascăl s-ar bucura de pensie destul de puțin. Conform datelor oficiale, speranța medie de viață pentru un bărbat ajunge la 71,4 ani, în România. Iar pentru o femeie, speranța medie de viață este de 79,1 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a calculat cât va câștiga un profesor pensionar, din septembrie 2024. Conform sursei citate, o astfel de pensie este valabilă pentru un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile.

Potrivit calculelor sale, din septembrie, după aplicarea noii legi, o pensie pentru un astfel de „veteran” va crește cu aproximativ 25%.  Valoarea va ajunge la 8.216 lei pe lună.

Anton Hadăr

Anton Hadăr. Sursa foto: EVZ

Calculul sindicalistului Hadăr

Sindicalistul a luat în calcul o pensie de 6.563 de lei, în luna noiembrie, pentru un astfel de profesor. După aplicarea majorării cu 13,8%, de la 1 ianuarie, o astfel de pensie a ajuns la 7.471 lei, majorarea fiind de circa 1.000 de lei.

După recalcularea din luna septembrie, conform noii legi, o astfel de pensie ar ajunge undeva la 8.216 lei, ceea ce presupune o majorare de 25,18%, raportat la 1 noiembrie 2023.După recalculare, un astfel de profesor va ajunge la 101,42057 puncte realizate.

Calculul sindicalistului nu este nici pe departe original. Aceleași cifre le-a vehiculat, în urmă cu câtva timp, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu. Iar Anton Hadăr nu a făcut decât să repete exemplul oficialului guvernamental. În plus, la vremea respectivă, spre deosebire de sindicalist, șeful Casei de Pensii recunoștea că nu orice profesor va ajunge la o astfel de pensie, ci doar un cadru universitar care a lucrat până la 70 de ani.

Pensie de 8.200 de lei în educație

Sursa foto: EVZ

Pensie medie de 3.500 de lei în Educație

Salariul mediu brut în sistemul de Educație este de 8.700 lei, conform calculelor făcute de experți, adică în jur de 4.500 de lei net. Astfel, că că foarte puțini sunt profesorii din sistemul preuniversitar care au o pensie de peste 6.500 de lei, conform calculelor făcute de sindicalistul Hadăr.

În medie, un profesor încasează o pensie de 3.500 de lei, în prezent. Iar după aplicarea noii legi, veniturile sale vor ajunge, în septembrie, undeva la 4.600 de lei.