Aproximativ 1, 2 milioane de români care prestează activități în domeniul casnic ar putea să beneficieze de o serie de avantaje, anunță ministrul Muncii. Aceștia ar putea să aibă drept la asigurare medicală și pensie, potrivit unui nou proiect înaintat de Raluca Turcan.
Persoanele care prestează activități casnice la negru vor putea beneficia de o serie de avantaje. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat reglementarea activităților desfășurate de bone, menajere, bucătărese, grădinari, șoferi personali și alte categorii de lucrători casnici, care ar putea să fie plătite printr-un sistem de tichete înregistrate de ANOFM.
Drept la pensie pentru persoanele care lucrează la negru
Raluca Turcan a anunțat că, marți, 6 iulie, a dezbătut cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din România, subiectul reglementării activităților casnice, desfășurate, astăzi, la negru, fără ca persoanele care prestează munca să fie asigurate medical sau să obțină un drept la pensie.
"Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie", a anunțat Raluca Turcan.
1, 2 milioane de români se pot bucura de noile drepturi
Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, 39% dintre populația României este inactivă. Astfel, ministrul Muncii estimează că 1, 2 milioane de români care prestează, majoritar,
activități casnice la negru s-ar putea bucura de noile drepturi.
"Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie.
Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru", a scris Raluca Turcan pe Facebook.