Penitenciarul Rahova, obligat să plătească daune morale unui deținut pentru condițiile inumane

Penitenciarul Rahova, obligat să plătească daune morale unui deținut pentru condițiile inumane Sandu Geamănu, închis în penitenciarul Rahova. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Penitenciarul Rahova a fost obligat să acorde unui deținut daune morale în valoare de 20.000 de lei ca urmare a condițiilor inumane în care acesta a fost ținut în detenție.

Penitenciarul Rahova se confruntă cu o acțiune legală înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a V-a Civilă la data de 20 august 2021.

Reclamantul a adus în fața instanței pârâtul, Penitenciarul București-Rahova, solicitând ca acesta să fie obligat la plata unei despăgubiri în cuantum de 210.000 de lei cu titlul de daune morale.

Motivul acțiunii îl reprezintă suferințele îndurate de reclamant în timpul detenției în intervalul 14.04.2020 – 26.04.2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Penitenciarul Rahova, obligat la plata daunelor morale unui deținut

În expunerea sa, reclamantul a relatat că a fost reținut în data de 21.01.2020 și închis în Penitenciarul Rahova.

În cadrul secțiilor a III-a și a VI-a, acesta a fost cazat în camere cu opt persoane, care dispuneau de facilități sanitare separate. Cu toate acestea, a remarcat că dușurile nu aveau pereți despărțitori. Astfel, nu se asigura intimitatea fiecărei persoane.

În adiție, spațiile pentru depozitarea bagajelor și alimentelor, printre altele, erau insuficiente pentru un grup de opt persoane. Mai mult, paturile din penitenciar au devenit instrumente de tortură.

Astfel, distanța dintre patul de sus și cel de jos ar fi trebuit să fie de 1075 mm, asigurând astfel ca persoana care ocupa patul de jos să nu se lovească la cap. În timp ce paturile superioare nu erau echipate cu scărițe.

A subliniat, de asemenea, că telefoanele din camerele de detenție din Penitenciarul Rahova nu ofereau confidențialitate în timpul convorbirilor. De asemenea, camerele în care stăteau erau infestate cu ploșnițe.

20.000 de lei pentru condițiile din detenție

La data de 6 aprilie 2022, instanța de fond a acceptat excepția de prematuritate a introducerii cererii. A respins astfel cererea de chemare în judecată considerată prematur introdusă.

Judecătorul a justificat această decizie prin faptul că, pentru a-și apăra drepturile în calitate de persoană condamnată, reclamantul avea la dispoziție procedura plângerii către judecătorul de supraveghere a privării de libertate.

Prin această cale, el ar fi putut aduce la cunoștința situația referitoare la suprafața insuficientă a camerelor de detenție, spațiul limitat, condițiile igienice precare ale paturilor, absența dușurilor adecvate, prezența insectelor și lipsa confidențialității convorbirilor telefonice, înainte de a demara acțiunea în vederea implicării răspunderii civile delictuale a pârâtului, Penitenciarul Rahova.

Şase ani de închisoare pentru românca care a escrocat un spaniol cu un milion de euro. Cum a reușit să-l stoarcă de bani

Închisoare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Penitenciarul Rahova, obligat și la plata onorariului avocatului

Reclamantul a contestat hotărârea instanței de fond prin intermediul unui apel. Astfel litigiul a ajuns pe masa de judecată a Curții de Apel București.

Recent, judecătorii de la Curtea de Apel București au acceptat apelul, respingând excepția de prematuritate ca fiind neîntemeiată. Prin urmare, au impus obligația pentru Penitenciarul Rahova de a plăti reclamantului suma de 20.000 de lei cu titlul de daune morale.

În plus, instanța a hotărât ca pârâtul să suporte cheltuielile legate de onorariul avocatului care a furnizat asistență juridică gratuită reclamantului. Totul s-a ridicat la valoarea de 680 de lei, sumă ce trebuie achitată către stat.

Cu toate acestea, hotărârea nu este definitivă. Ea poate fi contestată prin intermediul unui recurs la instanța supremă.

Acest recurs trebuie depus la Curtea de Apel București, Secția a III-a Civilă și pentru Cauze cu Minori și de Familie, într-un termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, potrivitjustnews.ro.