Situație explozivă în peninsula coreeană. După întâlnirea cu Putin, Kim îl acuză pe Trump că este de rea credință
- Tudor Borcea
- 26 aprilie 2019, 08:34
Kim Jong-un i-a mărturisit lui Putin, joi, la Vladivostok, că SUA au fost de „rea credință”, la summit-ul de la Hanoi din februarie
Prima întâlnire dintre Putin și Kim de joi a fost o ocazie pentru președintele nord-coreean să reînvie „legăturile istorice” cu Moscova pentru a ajunge la o „relație mai stabile și mai solidă”.
Dar mai târziu, la orele nopții, agenția de presă oficială nord coreeană, KCNA, a publicat comentariile făcute de Kim Jong-un în fața lui Vladimir Putin, afișând o tonalitata agresivă față de președintele Statelor Unite, Donald Trump, notează Ouest-France. Aceasta în ciuda faptului că Trump și Kim au făcut pași uriași în dezescaladarea tensiunilor între cele două țări. Dar, la summit-ul de la Hanoi, Kim și Trump au încheiat brusc negocierile din cauza impasului pe tema dosarului nuclear nord-coreean. Cu alte cuvinte, sancțiunile americane împotriva Coreii de Nord rămân în picioare.
„Situația în peninsula coreeană atinge un punct critic”, potrivit liderului de la Phenian, potrivit KCNA.
Kin Jong-un i-a spus lui Putin că pacea și securitatea în peninsula coreeană depinde „integral” de atitudinea Statelor Unite și că țara sa „se va pregăti pentru toate situațiile posibile”.
Liderul de la Phenian a avertizat în același context că situația „ar putea reveni la starea inițială, Statele Unite adoptând o atitudine unilaterală, rea credință, în cursul summit-ului Coreea de Nord-SUA”, care s-a ținut în capital Vietnamului.
Săptămâna trecută, Phenianul a ridicat tonul și s-a dedat la un atac de o rară violență la adresa secretarului American de Stat Mike Pompeo, cerând ca acesta să „nu mai participle la negocierile privind denuclearizarea” peninsulei nord-coreene.
Cu Putin a fost mai simplu: cei doi au făcut un schimb de cadouri, adică două săbii, au mâncat borș rusesc, salată de crabi, ravioli siberieni și carne de ren.
Liderul de la Phenian caută de la Putin o susținere în cadrul „meciului” cu Washington și un anumit reechilibru cu China, vechiul aliat al Coreii de Nord din vremea Războiului Rece.
De altfel, URSS s-a plasat în fruntea Coreii de Nord pe bunicul lui Jong-un, Kim Ir Sen.
Putin s-a declarant favorabil denuclearizării Coreii de Nord și a estimate că este posibilă o reglemantare a situației, cu condiția „unor primi pași” pe care ar trebui să-i facă comunitatea internațională, în sensul de a-i oferi Phenianului „garanții de securitate și de suveranitate”.