Peisaje, comori naturale, muzee și istoria lor. Motive de mândrie națională

Peisaje, comori naturale, muzee și istoria lor. Motive de mândrie națională

Autor: Palanga Ana-Maria

Tara noastra are nenumarate obiective turistice, care mai decare mai surprinzatoare atat prin frumusetea lor actuala cat si prin istoria lor, intamplarile si oameni care le-au facut sa fie ceea ce vedem noi astazi.

Vacantele mi le petrec calatorind, peisajele tari noastre sunt exceptionale, depinde si de anotimpul in care le vezi, acestea schimbandu-se aproape complet in functie de ele, intamplarile prin care au trecut sau care sau intamplat pe ecele meleaguri sunt cu atat mai putin de neuitat, iar relatarile fiecarui ghid in parte te fac sa adori cu atat mai mult acele locuri si sa te faca sa fi mandru de ele.

Dau drept prim exemplu un loc vizitat de curand: ,,Pestera Polovraci”, aici Zalmoxe a descoperit plante si depozite de minerale folositoare pentru cicatrizarea ranilor, el statea aici 2 ani dupa care se reintorcea in lume, astfel oameni ce l-au crezut mort credeau ca a inviat, zeificandul dupa moartea sa (cea adevarata ), din acest motiv probabil (dupa parerea ghidului) poporul nostru a adoptat rapid crestinismul si ideea de viata fara moarte. Ne -a prezentat si un desen facut de un calugar (Manstirea Polovraci, fiind in vechime manastire de calaguri), drept avertizare la pericolele pesterii, aceasta fiind mult mai lunga, dar termindu-se cu un lac subteran. Ghidul ne-a zis, ca, in continuare apele ce se formeaza pe ,,podeaua’’ pesteri sunt cicatrizante, povestindu-ne despre un fost vizitator care dupa operatie nu i se inchidea rana si si-a trimis sotia sa o roage sa sa ia apa din pestera, afland la scurt timp ca s-a vindecat aprope complet. Si multe altele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desen din Pestera Polovraci, coasa a fost adaugata ulterior

In continuare voi prezenta o alta destinatie Sighisoara: Turnul cu ceas din Sighisoara , este astazi un muzeu ce gazuieste o multitudine de ceasuri, construite si pictate manual de mesterii de aici din perioada medievala, dar si alte obiecte, produse ale diferitelor bresle ce au existat pe teritoriul Sighisoarei si o minunata macheta a orasului.

Ceasuri prezentate in Cetatea Medievala a Sighisoarei

Colectie de obiecte de uz farmaceutic aflate in Muzeul Sighisorei

Produse aparținand breslei palarierilor, in centru reclama unui atelier

Insemne ala Breslei Croitorilor - Sighisoara

Insemne ale Breslei Macelarilor

Printre multe obiecte care ne arata modul de trai si cultura acestui loc din perioada medievala mi-a atras atentia obiectele folosite in arta culinara, matritele pentru turta dulce fiind foarte elaborate, acentul fiind pus pe detalii si impresionand prin modele din cele mai diferite.

Matrite de turta dulce

Parohia Evanghelica (Sibiu): o incadrez tot la turnuri datorita clopotnitei . Aceasta biserca este declarata monument istoric, aici nu mai sunt oficializate slujbe, dar este deschisa publicului pentru vizite. Cu toate acestea era impodobita pentru Craciun (eu vizitand-o in perioada sarbatorilor de iarna)

Frumusetea acestui loc este data de vechimea frescelor , arhitectura deosebita. In partea de sus, de o parte si de alta, erau pictate icoane si un crucifix faimos. Renumele Parohiei Evanghelice Sibiu este dat de orga functionala, aceasata avand cele mai multe tuburi din lume.

Parohia Evanghelica, Sibiu

La etaj, se gaseste o ,,bisericuta’’, un al doilea altar mai mic. In turn, totusi, nu am urcat prea mult, erau 1072 de scari, dar nu asta era problema ci faptul ca de la treapta, cred, 30, era un etaj de lemn si de la capatul sau, scarile, pana in turn, continuau in gol, nu se tineau decat una de cealalta. Recunosc, mi-a fost frica. Dar, sper ca o veti vizita, poate voi ve-ti descoperi si ultimul sau etaj.

Turnul Sfatului din Sibiu , se pare ca este cel mai renumit turn din tot centrul vechi al Sibiului. La inceput a avut turle ca cele ale bisericilor, ulterior, acestea au fost inlocuite cu acoperisul actual. Asta fiind cea de a doua dintre modificarile suferite, prima fiind reconstruirea ultimelor etaje si a acoperisului, deoarece se daramasera.

Turnul Sfatului Sibiu

De aceasta data am urcat pana in varf . La primul etaj era o expozitie cu vanzare de icoane facute manual prin colaje din diferite materiale textile si nu numai (de exemplu in scena ieslei drept stea cu opt raze statea un glob argintiu cu fatete/patratele)

La un alt etaj, am vazut un calau pregatit sa isi indeplineasca menirea ( o sculptura de ceara foarte reusita), iar la fiecare etaj rasuna muzica instrumentala. Din varful turnului puteai vedea tot orasul, panorama era superba, se vedeau chiar muntii inzapeziti. Nu de pomamna (dupa cum scria), devenise turn de observatie pentru protectia orasului, iar mai apoi de pompieri.

Proiect Scrie istorie! RO-Mandria! Fundatia Nadia Comaneci