Pedepse mai mari pentru droguri. Schimbări în legislație

Pedepse mai mari pentru droguri. Schimbări în legislație Pedepse. Sursa foto 29659932 © Photographerlondon | Dreamstime.com

Pedepse mai mari pentru droguri. Șoferii care refuză testarea pentru consumul de droguri sau alcool și consumatorii de substanțe interzise ar putea avea mari probleme.

Pedepse mai mari pentru consumatorii de droguri la volan, după accidentul provocat de Vlad Pascu, beizadeaua lăsată de poliție să circule, deși era sub influența drogurilor și avea stupefiante în mașină.

Automobilele în care vor fi găsite droguri ar putea fi confiscate, în parte sau în întregime. Și consumatorii de droguri ar putea avea mari probleme. Înregistrările video, inclusiv cele făcute de alți șoferi în trafic, vor putea fi folosite ca probe pentru constatarea contravențiilor.

În sfârșit, și polițiștii vor fi testați antidrog

Și polițiștii vor fi testați antidrog și pentru alcool în timpul serviciului. Șoferii care refuză testarea pentru consumul de drog sau alcool s-ar putea trezi cu mașina imobilizată. Acest proiect de modificări legislative a fost propus de Ministerul Afacerilor Interne(MAI), care anunță controale la sânge.

Proiectele puse de MAI în dezbatere publică sunt următoarele:

  • proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe cu efecte psihoactive;
  • proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere;
  • proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

„Textele proiectelor de acte normative sunt afișate și pot fi consultate pe pagina de internet a instituției noastre www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, precum și la Centrul de Relații cu Publicul al MAI in Piața Revoluției nr. 1A, sector 1, București”, anunță MAI.

Românii care au propuneri o pot face în termen de 10 zile calendaristice pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Pedepse mai mari pentru drogați, după accidentul provocat de Vlad Pascu

Droguri. Sursa: Dreamstime.com

Pedepse mai mari pentru droguri

În domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe cu efecte psihoactive, după cum anunță MAI:

  • majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni la 3 ani cât este în prezent, la 1 – 3 ani, pentru drogurile de risc, respectiv închisoarea de la 1 la 5 ani pentru droguri de mare risc.
  • reglementarea circumstanței agravante constând în deținerea de droguri în vederea consumului într-o instituție sau unitate medicală, de învățământ, militară, loc de detenție, centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă, locuri în care elevii, studenții și tinerii desfășoară activități educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora, având în vedere că un astfel de comportament determină apariția unor noi riscuri în materie, precum punerea la dispoziția altor persoane sau publicitatea consumului de droguri.
  • instituirea unor condiții cumulative ce trebuie îndeplinite pentru ca persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute în materie de droguri să beneficieze de reducerea a jumătate din limitele pedepsei prevăzute de lege, sprijinind, astfel, scoaterea de pe piață a unor cantități tot mai mari de droguri prin stimularea traficanților de a colabora cu organele de poliție.
  • având în vedere că deținerea unor vehicule sprijină deplasarea traficanților de droguri pentru comiterea unor noi acte infracționale, se propune confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârșirea faptei.

Înregistrările video vor fi considerate probe

  • instituirea unui mecanism de relocare a vehiculelor staționate regulamentar pentru realizarea unor interese de ordin general, fără a afecta drepturile conducătorilor auto. Se urmărește prevenirea sau limitarea efectelor unor accidente, calamități sau dezastre sau facilitarea intervenției de urgență a autorităților competente pentru a se proteja viața și integritatea unor persoane ori a proprietății publice sau private;
  • utilizarea de către polițiști a sistemelor fixe de monitorizare a traficului ale administrației publice locale pentru constatarea unor abateri grave și sancționarea conducătorilor auto;
  • reglementarea posibilității ca polițistul rutier să poată constata anumite contravenții cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic;
  • imobilizarea sau ridicarea unui vehicul în situația în care conducătorul auto refuză să se supună testării pentru consumul de alcool sau de droguri, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană.

Și polițiștii vor fi testați pentru consum de droguri

  • instituirea obligativității testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituțiile de învățământ ale MAI sau la ocuparea funcțiilor de polițist. Constatarea îndeplinirii condiției urmează să se realizeze prin intermediul unei examinări medicale și al unei evaluări psihologice, urmând ca, în cazul neîndeplinirii condiției, procedura de recrutare să înceteze pentru candidatul respectiv;
  • instituirea obligației, pentru polițiști și cadrele militare, de a se supune testării în scopul stabilirii prezenței în organism a alcoolului sau a drogurilor, în timpul serviciului ori pe timpul portului uniformei de serviciu sau a armamentului din dotare.
  • instituirea obligativității polițistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat (poligraf), atunci când se constată existența unor indicii cu privire la lipsa de integritate și fidelitate profesională;
  • suspendarea din funcție a polițistului sau a cadrului militar atunci când analizele efectuate stabilesc prezența în organism a drogurilor sau când acesta refuză să se supună recoltării mostrelor biologice, precum și în cazul în care nu susține evaluarea comportamentului simulat;

Modificările vin după accidentul provocat de Vlad Pascu, șoferul drogat, în localitatea 2 mai. El s-a urcat sub influența substanțelor interzise la volan, dar poliția nu i-a făcut nimic. La scurt timp, tânărul a ucis 2 persoane, care mergeau spre Vama Veche, potrivit Hotnews.